Els refugiats sirians busquen noves rutes

0
Refugiats sirians a l'espera de travessar Europa | Foto: ACNUR
Refugiats sirians a l'espera de travessar Europa | Foto: ACNUR
Refugiats sirians a l’espera de travessar Europa | Foto: ACNUR

Els refugiats sirians saben que ara el pas per Hongria és molt complicat, miren a Croàcia i Romania

Que una tanca o unes lleis més restrictives no pararien els refugiats que arriben en massa a Europa era evident. Aquestes persones fugen d’una situació desesperada de països en guerra i alguns experts ja avisaven que les mesures que el conservador primer ministre hongarès Victor Orbán va proposar del tancament de fronteres no servirien de gaire. Ara, amb la frontera tancada literalment i amb una nova llei en vigor que castiga amb fins a 3 anys de presó a qui entri irregularment al país, els refugiats troben dificultats al seu pas per Hongria.

Però no tornaran enrere aquests milers de persones, molts d’ells provinents de Síria, en la cerca d’un asil polític que se’ls ha reconegut com un dret universal. El que cal és cercar noves rutes d’entrada i en això els migrants han estat ràpid. Mentre les autoritats hongarès ja han interceptat 366 persones que han entrat “il·legalment” al seu territori, segons recull El País, ja són 6.000 els efectius que el govern de Croàcia, darrer estat membre de la Unió Europea i pròxim a Hongria, ha destinat a assistir els possibles refugiats que optin per passar pel seu país.

També Romania pot ser terreny de pas per als milers de persones que arriben cada dia a Europa. És per això que Hongria està estenent la seva tanca fronterera fins els seus límits amb un dels dos països –juntament amb Bulgària- que van accedir a la UE el 2007 i que, a dia d’avui, és dels més endarrerits econòmicament.

Tota aquesta informació s’emmarca en el context d’un Est d’Europa que s’ha mostrat les darreres setmanes totalment contrari a acceptar quotes de refugiats. Si més no, la darrera reunió de ministres d’Interior de la UE es va saldar amb un acord de mínims precisament per la posició contrària de molts països de l’Est d’acceptar la proposta de la Comissió de 120.000 refugiats.

[quote]El País, ja són 6.000 els efectius que el govern de Croàcia, darrer estat membre de la Unió Europea i pròxim a Hongria, ha destinat a assistir els possibles refugiats [/quote]

“Sirians no”

Però no només és a l’Est on els països de la Unió es blinden contra l’entrada de persones en busca d’asil. Gabriela Sánchez, una de les responsables de Desalambre, d’Eldiario.es, avisa des de fa dies que la policia de la frontera entre Marroc i Espanya –a Melilla- està impedint l’entrada de centenars de refugiats. Explica Sánchez al seu article que amb un “Sirians no”, el gendarmes marroquins estan impedint l’entrada de refugiats d’aquell país que intenten entrar a Espanya, Estat que, almenys sobre el paper, s’ha ofert a acollir-los.

Quan el reporters d’Eldiario.es pregunten als gendarmes per què no deixen passar els refugiats, com sí fan Macedònia o Sèrbia, ells responen que “és política”. Aquesta actitud esta provocant la protesta al Marroc de centenars de sirians que han cercat una altra via d’entrada a Europa. Tot i això, la via d’entrada per Àfrica és més utilitzada per milers de persones provinents, precisament, de països d’aquest continent. La ONG Prodein adverteix que Melilla esta pensant en instaurar el seu propi sistema de quotes, acceptant entre 20 i 25 refugiats al dia.

De camins per arribar a Europa hi ha molts i més que seguiran sorgint si els líders europeus segueixen actuant com Orbán o com el govern polonès, que ja ha advertit que no tindrà problemes en tancar fronteres a la mínima sospita d’alerta. El diari ABC repassa en un article les diferents rutes que segueixen els refugiats, algunes de més perillós que d’altres. Sens dubte, una de les que més dificultats presenta és la que travessa el Mediterrani per Líbia i que ja s’ha cobrat centenars de morts. Una altra, potser una mica més segura, és la que han seguit fins ara bona part dels refugiats sirians, passant per Turquia per arribar a Grècia i a partir d’aquí emprendre el viatge cap al centre i nord d’Europa.

Aquestes rutes per l’interior del continent europeu van variant-se, igual que les que tenen lloc per Àfrica a mesura que els països de la UE intensifiquen la vigilància a les fronteres mentre Brussel·les no aconsegueix arribar a acords ferms. Mentrestant, milers de persones segueixen buscant una segona oportunitat de vida i altres se la deixen ofegats al Mediterrani o extenuats del llarg camí a recórrer.

Compartir
Article anteriorBarack Obama demana “una Espanya forta i unida”
Article següentCaixaImpulse selecciona 15 projectes de biotecnologia
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]