El règim d’incompatibilitats de la nova CDC, a un pas del PNB

0
nova cdc congres fundacional
Moment durant el congrés fundacional | Foto: Europa Press

Les incompatibilitats de càrrecs del Partit Demòcrata Català superen els requisits de CDC però no són tant estrictes com les de la formació basca

Aquest cap de setmana, Convergència Democràtica ha tancat una pàgina de 42 anys d’història per escriure una de nova, que des d’aquest diumenge rep el nom de Partit Demòcrata Català. Durant els tres dies que ha durant el congrés fundacional s’han pogut endevinar les primeres tensions entre les bases i la cúpula, especialment durant l’elecció del nom del nou partit.

També ha estat difícil l’aprovació del règim d’incompatibilitats, que va ser discutida ampliament entre direcció i bases la matinada del dissabte al diumenge. La proposta de les Joventuts Nacionals (JNC) va ser examinada amb lupa pels anomenats “oficialistes” de l’antiga Convergència. Finalment, es van acceptar una sèrie d’incompatibilitats que, a la pràctica, podrien significar que alguns dels noms de la llista d’Artur Mas per dirigir el PDC haurien o bé de renunciar a un càrrec al partit o bé al seu càrrec al partit. En concret, el document aprovat exposa que “no es poden ocupar més de dos càrrecs, tant institucionals com orgànics”. Això vol dir que, per exemple, un alcalde que també sigui diputat al Parlament no podria optar a cap responsabilitat al PDC -perquè seria el tercer càrrec en total-.

Aquest precepte posa en perill, per exemple, que Neus Munté pugui ser la vicepresidenta del partit o que Jordi Turull sigui el número tres del partit -coordinador general-. Tot i això, i malgrat des de fa mesos es parlava de la nova CDC com un mirall del Partit Nacionalista Basc (PNB), el règim d’incompatibilitats de la formació basca és encara més estricta. L’article 95 dels estatus del PNB estableix que “els càrrecs d’elecció popular són incompatibles amb els càrrecs interns” amb només l’exempció a agrupacions municipals molt petites. No donen la possibilitat, com al nou partit ‘convergent’, de compatibilitzar un càrrec de partit i un d’elecció popular.

 

Compartir
Article anteriorLa disputa a Catalunya per la paraula ‘demòcrata’
Article següentLa Guàrdia Civil intervé a Lleida tabac de contraban valorat en més de 13.000 euros
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]