Regne Unit bombardeja Síria hores després d’aprovar-ho al Parlament

0
Soldats britànics
Soldats britànics observant un avió de combat

La Reial Força Aèria britànica ha començat a bombardejar objectius d’ISIS durant la matinada

Poques hores després de discutir l’estratègia al Parlament britànic, els primers avions han començat a llançar bombes sobre “objectius jihadistes”. El ministre de Defensa britànic Michael Fallon ha explicat avui a la BBC que han enviat quatre avions Tornado i que l’ofensiva no serà curta. Els bombardejos d’aquesta matinada, ha explicat, s’han produït a l’est de Síria, a la ciutat d’Omar, que és on s’hi troben sis dels jaciments de petroli controlats per l’Estat Islàmic.

Tot i que l’enviament dels avions va ser ràpid, el debat a la Càmera dels Comuns va durar passat de deu hores. Finalment, la moció es va aprovar amb 397 vots a favor i 223 en contra, on 67 dels favorables venien del Partit Laborista. El cap de l’oposició Jeremy Corbyn va donar llibertat de vot als seus parlamentaris a l’haver-hi una important divisió interna, sobretot pel que fa a la intervenció a Síria, la qual ell ja ha manifestat diverses vegades que hi està en contra.

Aquesta és la segona vegada que es debat al Parlament britànic els bombardejos a Síria. La primera va ser l’any 2013, on el Primer Ministre David Cameron no va obtenir el recolzament necessari per fer-ho i l’objectiu no era l’Estat Islàmic, sinó el president de Síria Baixar al-Àssad i el seu règim. Des de llavors, el Regne Unit no ha col·laborat en cap atac, però sí que ho ha fet en operacions logístiques i d’intel·ligència.

Les tropes britàniques porten des de 2014 bombardejant certs punts de l’Iraq, amb el mateix objectiu pel qual s’han enviat els avions a Síria: combatre ISIS. Així, el Regne Unit preveu ampliar els atacs aeris a la frontera entre Síria i Iraq, concretament a la zona d’Al Raqqa, on França va començar els seus bombardejos.

El ministre Fallon ha explicat a la BBC que el Regne Unit no se sumarà al desplegament de tropes terrestres occidentals, però afirma que des de l’aire es pot aconseguir combatre l’Estat Islàmic d’una manera efectiva, ja que es pot aconseguir tombar les infraestructures petrolíferes i debilitar una de les principals fonts de finançament d’ISIS, el petroli.