El president del Congrés, Patxi López, anuncia que el rei ha decidit que Pedro Sánchez sigui qui prengui la iniciativa per formar govern

 

El president del Congrés, Patxi López, ha anunciat en roda de premsa que el rei ha encarregat al líderl del PSOE, Pedro Sánchez, la formació de govern. Serà, aleshores, el candidat a la presidència en el primer debat d’investidura.

Tot començava quan Mariano Rajoy del govern espanyol ha anunciat aquest dimarts que ha comunicat al rei Felip VI que vol presentar la seva candidatura a la investidura malgrat ser conscient de no tenir una majoria segura. Ara és al rei, que no li ha demanat a Rajoy formació de govern –com hagués sigut lògic si confiés en el seu èxit-, a qui li toca deliberar i posteriorment comunicar al president del Parlament, Patxi López, qui és el se candidat a la investidura.

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, havia comunicat al rei hores abans la seva intenció “de donar un pas endavant” si el monarca li encarrega la formació d’un govern. Sánchez compta, almenys d’inici, amb el possible recolzament de Podem i IU, mentre que el Partit Popular sembla no tenir, ara per ara, cap ‘amic’ a la cambra.

Malgrat a la roda de premsa posterior a la seva reunió amb el rei Rajoy no ha dit res de nou, sembla clara la seva intenció de presentar-se com a candidat a un debat d’investidura. Molts analistes veuen positiu per Rajoy que el rei nomeni primer a Sánchez. D’aquesta manera, expliquen aquests analistes en diferents mitjans de comunicació, Rajoy esperaria una derrota de Sánchez per presentar-se com a candidat “en una segona fase” –com ell mateix l’ha nomenat- i esperar que la resta de partits ajudin a la seva investidura per tal d’evitar unes noves eleccions.

Minuts després de la compareixença del president en funcions ha sigut Pablo Iglesias, líder de Podem, qui s’ha dirigit als mitjans de comunicació per deixar clar que el seu partit només recolzarà “una alternativa real”, dient ‘no’ a Ciutadans i PP, i utilitzant un to dur contra els socialistes, als qui ha acusat de “fer perdre el temps” als espanyols. “La millor opció per Espanya és un govern de canvi”, ha manifestat Iglesias, que considera que això no es pot aconseguir amb un pacte amb Ciutadans. “No entenem com un partit com el PSOE, amb un programa semblant al nostre, pot estar plantejant un pacte amb Ciutadans”, ha criticat Pablo Iglesias. Considera Iglesias, això sí, que “Ciutadans i Podem es poden posar d’acord en moltes coses”, però no per entrar a formar part del mateix govern.

Malgrat la pressió que Iglesias ha traslladat al PSOE, ha deixat clar que “si ells no truquen, ho farem nosaltres”, reconeixent que una entesa amb els socialistes és l’única via per poder formar aquest govern alternatiu que defensa des de fa temps el líder ‘morat’. “Volem estar al govern”, sentencia Iglesias, que no ha deixat d’enviar missatges a Sánchez, el qual sembla tenir ara bastant de cara una possible investidura si aconsegueix una negociació amb els diferents partits minoritaris de la cambra.

Compartir
Article anteriorZain, ex ‘One Direction’, amb la seva parella al seu videoclip
Article següentCatSíQueEsPot desafia el Govern a emprendre més mesures socials
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]