Repsol i La Caixa negocien la venda del 20% de Gas Natural

0
Gas Natural
Seu de Gas Natural | Foto: Europa Press

Ambdós socis, que acumulen el 64% de participació a Gas Natural Fenosa, estan en contacte amb diversos inversors per vendre cadascun d’ells un 10%

Repsol i CriteriaCaixa es troben en contacte amb diversos inversors per a la venda d’una participació del 20% en Gas Natural Fenosa, han anunciat les dues corporacions en sengles notes remeses a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). La intenció dels dos socis és vendre cadascun d’ells entorn d’un 10% de Gas Natural Fenosa, en què sumen una participació del 64%, a raó d’un 30% a poder de Repsol i un 34% en mans de CriteriaCaixa, filial de La Caixa.

Repsol explica en la nota enviada al supervisor que, al costat de La Caixa, explora les “possibilitats de desinversió” d’un 20% en Gas Natural Fenosa, si bé “aquesta anàlisi es troba en fase preliminar, sense que de moment s’hagi pres cap decisió sobre aquesta qüestió”. La companyia “analitza diferents alternatives” per al seu negoci, entre les quals figura la desinversió en Gas Natural Fenosa, i explica que aquestes opcions s’inscriuen en el seu Pla Estratègic per al període comprès entre 2016 i 2020, així com en la seva “gestió dinàmica permanent del dossier de negocis”.

Per la seva banda, CriteriaCaixa també informa dels contactes amb “alguns inversors” per a la venda del 20% de Gas Natural Fenosa i assenyala que les converses “segueixen en curs”. “Quan finalitzin i, en el seu cas, es tanqui un acord, es comunicarà oportunament al mercat”, afegeix.

Fonts del mercat han indicat a Europa Press que tant Repsol com La Caixa es troben en converses amb el fons d’inversió Global Infraestructure Partners (GIP) per a la venda de la participació. Altres fonts asseguren que, a banda de GIP, existeixen com a mínim dos fons interessats en l’adquisició d’aquest paquet accionarial, entre els quals figura la firma KKR.

 

Abans de final d’any hauria de materialitzar-se

En cas de materialitzar-se, aquesta operació es convertiria en una de les grans transaccions dels últims anys en el sector elèctric, comparable a l’OPV de finals del 2014 per a la venda d’un 22% d’Endesa per part d’Enel per uns 3.150 milions. Repsol i La Caixa han de definir ara si venen la participació a un dels fons o a diversos d’ells. De moment, el procés es troba en una fase inicial, però podria tancar-se abans de final d’any.

Els socis també han de definir com afecta la transacció al seu vigent acord de sindicació, condicionat que cadascun d’ells retingui un mínim d’un 15% del capital i que, entre els dos, sumin més del 50%.

 

7.000 milions d’euros en dividends de Gas Natural

Gas Natural Fenosa, que fa poc va elevar un 10% la retribució a l’accionista, s’ha convertit els últims anys en una important font de dividends per als seus accionistes. En la seva última revisió estratègica, el grup va definir una nova política retributiva en què es preveu un ‘pay out’ del 70% i el pagament un mínim d’un euro per acció amb possibilitat de ‘scrip dividend’ per al període comprès entre 2016 i 2018. En total, Gas Natural Fenosa preveu destinar 7.000 milions d’euros a dividends en cinc anys, dels quals més de 5.100 milions corresponen a la participació de La Caixa i Repsol.