El Govern dóna per trencat el pacte d’estabilitat amb la CUP

0
Carles Puigdemont Parlament 2
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a la sessió de control al Parlament | Foto: Europa Press

En la reunió d’urgència entre Govern i Junts pel Sí, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha dit que no presentaran cap altre projecte de pressupostos

Poc més d’una hora abans de l’inici del Ple al Parlament, el Grup de Junts pel Sí i el Govern s’han reunit per estudiar les actuacions després de la decisió de la CUP de seguir endavant amb l’esmena a la totalitat als Pressupostos.

La reunió, segons informa TV3, ha acabat cap a tres quarts de deu i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha donat per trencat el pacte d’estabilitat amb la CUP i ha afirmat que a partir d’ara només comptaran amb els diputats de Junts pel Sí per governar. No presentaran cap altre projecte de pressupostos, per la qual cosa mantindran la pròrroga dels comptes.

Des de les nou del matí, tant membres del Grup Parlamentari com del govern es trobaven reunits per “tancar files” al voltant dels comptes, segons explicava el diari ARA. Segurament, els pressupostos que va presentar el Govern la setmana passada siguin tombats durant aquest debat, ja que sense els vots de la CUP no són majoria per aprovar-los.

Les opcions que hi han posat sobre la taula són la de prorrogar els comptes d’aquest any i anar preparant els de 2017 o convocar eleccions anticipades, que serien les terceres en cinc anys i per les quals s’hauria d’esperar, per llei, a que passés un any de les darreres. Finalment, han optat per la primera.

La CUP va deixar clar que està disposada al diàleg, que la decisió del dimarts no és cap veto i que volen aprovar uns pressupostos per aquest any. Tanmateix, el Govern no ho ha vist així, sinó com la ruptura del pacte d’estabilitat signat el passat gener i ha avisat que això “tindrà conseqüències”.

La CUP va deixar clar que aquests pressupostos eren insuficients i que les noves propostes es van presentar tard. El Govern, en canvi, diu que la CUP coneixia tots els moviments de l’Executiu sobre els pressupostos i que no s’hi van mostrar en contra en cap moment.