Els líders de PSOE i Podemos coincideixen en que cal obrir “un nou temps”

El rellotge segueix imparable cap al 2 de maig, data límit per a la investidura d’un nou president a Espanya si es volen evitar noves eleccions generals. Una de les possibilitats més realistes és la del pacte entre PSOE i Podemos, que des del pacte dels socialistes amb Ciutadans semblava quasi paralitzada. La setmana que ve, però, podria tornar a agafar força.

Després de que Pedro Sánchez i Pablo Iglesias manifestessin dificultats d’agenda per reunir-se, aquest dimecres els líders del PSOE i Podemos van concretar una reunió pel proper dimecres, on presumiblement podrien començar les primeres converses negociadores per tal d’arribar a un acord que permeti un govern d’esquerres.

Tal i com analitzen alguns periodistes, aquesta reunió és una de les últimes bales que els hi queden als dos líders per evitar un nous comicis que no beneficiarien a cap dels dos. Per un costat, Pedro Sánchez veu dins el PSOE l’amenaça de que Susana Díaz, actual presidenta d’Andalusia, vulgui optar a la secretaria general del partit –amb el recolzament d’un bon grapat de ‘barons’ territorials-. De l’altre costat Pablo Iglesias viu una crisi interna a Podemos que no faria més que revifar-se si les negociacions no arriben a bon port. El número dos del partit, Íñigo Errejón, és d’un perfil més proper a l’entesa amb els socialistes.

Missatge positiu malgrat les diferències

Amb la idea de concretar la reunió que tindrà lloc passada la Setmana Santa, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias es van trucar aquest dimecres a iniciativa del líder socialista. La conversa, que va durar prop d’una hora, va posar de manifest les diferències entre els dos però també el fet que tant des del PSOE com Podemos volen traslladar optimisme a la població. Tant Sánchez com Iglesias veuen possible arribar a un acord de govern i “obrir un nou temps polític”.

 

 

Per aconseguir aquesta entesa, Ciutadans segueix sent el principal escull. El paper que el partit d’Albert Rivera jugui en les negociacions i el possible proper govern poden marcar les converses entre socialistes i ‘morats’. Mentre Pedro Sánchez posa com a condició la presència de C’s en les converses, Iglesias no se sent gens còmode amb els de Rivera i preferiria un ‘govern a la valenciana’, una fórmula que ja va proposar tot just es debatia la investidura de Pedro Sánchez, malgrat va ser el seu partit el primer en abandonar la taula de negociacions.

La decisió que prengui Sánchez respecte Ciutadans, així com les urgències dels dos líders respecte a la seva situació interna als respectius partits, marcaran les negociacions que començaran amb aquesta conversa prevista pel proper dimecres.

 

Compartir
Article anteriorEs presenta la 27a Final de la Copa Catalunya de futbol
Article següentUn home amb explosius falsos irromp a la Ràdio Nacional Argentina
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]