La reunió entre Puigdemont i Rajoy evidencia les “discrepàncies profundes”

0
Mariano Rajoy carles puigdemont
Mariano Rajoy i Carles Puigdemont, a la porta de La Moncloa | Foto: Europa Press

Els presidents català i espanyol s’han reunit durant dos hores en un to cordial però sense arribar a grans acords

Si per alguna cosa ha servit la reunió entre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el de l’Estat espanyol, Mariano Rajoy, ha estat per constatar les “discrepàncies profundes” que hi ha envers el procés català, en paraules de Puigdemont tot just acabada la reunió que han mantingut a La Moncloa i que ha durat al voltant de dues hores.

“Ens hem reunit en un clima de cordialitat però hem evidenciat algunes discrepàncies profundes”, ha resumit el president català, que reconeix haver traslladat a Rajoy el “compromís per fer de Catalunya un Estat independent, un compromís que duré a terme”. El president no descarta, però, que es pugui negociar una consulta amb l’Estat si “creu que és una forma de resoldre” el procés.

La resposta des de l’altra banda ha estat la de sempre: un no rotund. “No hi ha marge” li ha dit Rajoy al president català respecte a la possibilitat de realitzar una consulta pactada. Les cessions del president espanyol en funcions no van més enllà de renegociar un acord de finançament, fet que considera “absolutament necessari”. També està obert a negociar altres temes com la gestió dels refugiats –en els darrers dies Brussel·les ha demanat coordinació entre Catalunya i Espanya en aquest sentit-.

Les 46 peticions de Puigdemont

El president català ha arribat a la reunió amb un memorial de 46 greuges i peticions per l’Estat espanyol dividit en quatre eixos: la relació entre Catalunya i Espanya, drets socials, incompliments de l’Estat i la invasió de competències i judicialització de la política.

Si bé el bloc de la relació Catalunya-Espanya estava preparat per posar sobre la taula el procés, el de drets socials tractava temes en els que Puigdemont ha buscat certs acords o gestos des de l’Executiu central, com per exemple la llei de dependència o la de pobresa energètica. Lligat amb els objectius d’ampliar les polítiques socials, de ben segur que Puigdemont ha reclamat a Rajoy més flexibilitat en l’objectiu de dèficit per a les comunitats autònomes.

En definitiva, una reunió que ja es preveia cordial però que obtindrà potser més rèdit en l’aspecte econòmic i social a mig termini que a curt. D’altra banda, ha servit per donar arguments a totes dues bandes en el seu discurs envers la qüestió de la relació entre Catalunya i Espanya.

 

Compartir
Article anterior(0-8) El Barça apaga l’incendi a base de gols
Article següentLes 5 claus de la golejada del Barça al Deportivo
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]