Pedro Sánchez: “No volem unes noves eleccions”

0
Mariano Rajoy i Pedro Sánchez a l'entrada de la Moncloa aquest matí. Foto: Europa Press
Mariano Rajoy i Pedro Sánchez a l'entrada de la Moncloa aquest matí. Foto: Europa Press

Mariano Rajoy i Pedro Sánchez han enllestit en 40 minuts la primera reunió entre forces parlamentaries després de les eleccions

Ahir a la nit, El País va publicar en exclusiva que el president en funcions, Mariano Rajoy, oferiria al Secretari General del PSOE, Pedro Sánchez, una reforma de la Constitució i la presidència del Congrés a canvi de l’abstenció en el debat d’investidura. Moncloa va emetre de seguida un comunicat desmentint-ho, però el cert és que avui la informació ha sortit en portada i Rajoy i Sánchez s’han reunit igual.

El primer contacte ha estat gèlid i la trobada molt curta. A les 12:50 hores, Pedro Sánchez ja era a Ferraz. No han estat ni una hora reunits. De fet, els corresponsals que esperaven a tenir les primeres declaracions, quasi ni hi han arribat, ja que cap s’esperava que una reunió que podria evitar unes noves eleccions, durés tan poc.

El primer en comparèixer durant la premsa ha estat Sánchez, que ha deixat clar que “és responsabilitat de la primera força política formar govern”. Ara bé, també ha remarcat que els socialistes recolzaran tots aquells “pactes d’Estat” que siguin necessaris per a la “convivència entre els espanyols”. És a dir, estarà amb el govern en les grans reformes econòmiques i en la signatura d’un “pacte anti jihadista”.

El Secretari General del PSOE s’ha oferit per a “liderar les converses amb la resta de les forces polítiques” i així poder “obrir una nova etapa política a Espanya”. També ha declarat que la pluralitat és molt present en el nou Congrés dels Diputats i que és necessari que la presidència de la càmera la tingui la segona força.

Ha dit també que no volen unes altres eleccions i que “el PSOE explorarà totes les possibilitats abans”, ja que vetllen per l'”interès general i no els interessos partidistes”, en clara referència a Podem. Sembla ser que no només és impossible el pacte amb el PP, sinó també amb els d’Iglesias, ja que Sánchez ha deixat clar que “la nova etapa política no pot estar presidida per les línies vermelles d’alguns partits”.

El PSOE no vol línies vermelles, però ha establert sis punts – els mateixos que en campanya- imprescindibles per formar govern: recuperació econòmica, reforma energètica, pacte educatiu i per la ciència, reconstrucció dels Pactes de Toledo i pactes contra la “violència de gènere”. En l’últim punt, el de la regeneració democràtica i territorial, ha tornat a fer referència a Podem: Catalunya es queda a Espanya, i el dret a decidir serà per a tots els espanyols i ho dirà la nova Constitució.

“És necessari un canvi progressista que tingui com a base el diàleg”, ha dit. Diàleg i estabilitat han estat les paraules estrella de la compareixença de Pedro Sánchez, que ha acabat amb cinc preguntes dels periodistes, on han sorgit els temes més candents per als socialistes ara per ara: l’adelantament del seu Congrés i Susana Díaz.

Sánchez ha sentenciat que hi pot haver diverses opinions dins el partit, però que el que preval a l’hora de prendre les decisions és la seva. Ho diu després que la presidenta d’Andalusia Susana Díaz afirmés ahir que amb Podem no s’hi pacta i de que ell mateix s’autorpoclamés una altra vegada Secretari General.

Rivera omnipresent

Mentre Rajoy i Sánchez estaven, segurament, acabant ja la reunió, el president de Ciutadans Albert Rivera ha anat d’entrevista en entrevista durant tot el matí i ha remarcat el que ja va anunciar el dia després de les eleccions: cal un pacte d’Estat. Per a Rivera, “la regeneració no es pot dur a terme només amb PP i PSOE”.

Rivera ha assegurat que el que compta ara es l’estabilitat del país i sobretot, “frenar el desafiament secessionista”, que només es pot aconseguir amb la investidura de Rajoy – en la que C’s i PSOE s’haurien d’abstenir – i amb els vots “dels tres partits constitucionals”, que faran que “Espanya funcioni”.

El líder de Ciutadans també ha dit que els seus interessos de partit queden en segon pla a l’estar els interessos “de tots els espanyols” en joc amb aquests pactes. També ha recordat que “ens falta una mica de cultura democràtica en aquest país”, ja que segons Rivera els espanyols no són capaços de distingir entre pactes d’Estat i de Govern.