Rio misteriós en una piràmide Maya en Teotihuacan

Troben “riu” de mercuri sota una pirámide pre-asteca

Els científics creuen que el descobriment pot guiar-los fins a la tomba d’un dels governants de Teotihuacan

Sergio Gómez, un arqueòleg mexicà que des de fa sis anys busca la tomba d’un rei sota la piràmide de Teotihuacan (situada a Mèxic) s’ha topat, fa poques jornades un estrany «riu» de mercuri líquid. Tal com ha informat el diari «The Guardian», aquest material ha aparegut en una càmera situada en l’extrem d’un túnel sagrat que romania tancat des de fa 1.800 anys.

Segons publica ‘The Guardian‘, alguns arqueòlegs creuen que l’element tòxic podria anunciar el que seria la tomba del primer governant que s’ha trobat en Teotihuacan. Seria un contemporani de diverses ciutats antigues mayas, però tan embolicades en el misteri que els seus habitants encara no tenen nom.

Sense saber per què el mercuri està aquí, Gómez diu que el metall es va poder haver utilitzat per simbolitzar un riu o un llac sota la Terra. Anteriorment descobert en petites quantitats en alguns llocs mayas molt més al sud, fins ara mai s’havia trobat en Teotihuacan.

El túnel és la representació metafòrica de la concepció del món subterrani, va dir Gómez. Una gran oferta oposada prop de l’entrada a les tres càmeres, suggereix que podrien ser les tombes d’elit de la ciutat. A causa de la magnitud dels sacrificis que hem trobat, que [tombes reals] no pot estar en qualsevol altre lloc, va afegir Gómez.

Romero Joyce, professor d’antropologia a la Universitat de Califòrnia, Berkeley, va dir a The Guardian que els mesoamericanos podrien crear mercuri líquid en la partida de mineral de mercuri, conegut com el cinabri. Ho van utilitzar per decorar objectes de jade i el color dels cossos dels seus reis. Els rastres de mercuri s’han trobat en altres tres llocs, dos Maya i un olmeca, per Centreamèrica, però cap en quantitats tan grans com que va descobrir sota el Temple de la Serp Emplumada.

El fet ha estat celebrat amb goig per l’expert, qui considera aquest curiós descobriment com un senyal que el seu objectiu està a prop. Gómez se sumeixi a la teoria exposada per varis dels seus col·legues segons la qual les «grans quantitats» de material podrien ser el preludi del descobriment de l’enterrament. I és que, el mercuri trobat sota la piràmide de Teotihuacan (una de les ciutats més grans de l’època) podria simbolitzar un riu o un llac sota la Terra que hauria estat creat en honor del difunt.

De fet, aquesta no és la primera vegada que es troba mercuri sota una tomba de la zona (ja havia aparegut anteriorment a la regió maya, situada més al sud). Encara que és la primera vegada que es troba en aquesta regió pre-asteca.

Rio misteriós en una piràmide Maya en Teotihuacan

Buscant en la tomba real

Buscant més profundament en el complex, que comprèn tres càmeres, Gómez espera trobar l’últim lloc de descans d’un rei que ha romàs ocult fins ara. Si aquest expert té raó, trobar la tomba podria ajudar a resoldre la incògnita de com es governava la ciutat.

Si les recerques de l’arqueòleg són correctes, la seva troballa podria ajudar a resoldre un debat sobre com s’exercia el poder en Teotihuacan, una ciutat amb piràmides de pedra massissa, que es troba a uns 30 milles (50 km) al nord-est de la ciutat de Mèxic, que era la llar de més de 200.000 persones que van aixecar monuments gegants, com el Temple de Quetzalcóatl (Serp Emplumada) i les Piràmides del Sol i la Lluna i el cor de l’antic imperi que va florir entre els anys 100 i 700 després de Crist.

Teotihuacan, també coneguda com el «estatge dels déus» en llengua asteca náhuatl, va ser una de les ciutats més en alça de l’època en comptar amb diverses piràmides de pedra i 200.000 habitants. Amb tot, segueix envoltada per multitud de misteris a causa que els seus habitants no van deixar cap registre escrit o explicació de per què van abandonar la regió molt abans que els asteques arribessin al poder al segle XIV.

Durant els anys en els quals l’arqueòleg ha estat treballant en el túnel s’han trobat desenes de milers d’artefactes entre els quals es destaquen escultures de pedra, joieria fina o petxines marines gegantes. No obstant això, l’excavació s’ha vist ralentida en els últims anys a causa de la humitat extrema i el fang.

L’equip de recerca continua per excavar en el corredor subterrani sota la piràmide, equipat amb equip de protecció per protegir-se contra els perills de l’exposició al mercuri. Esperen excavacions per concloure a l’octubre, amb l’anunci dels resultats a la fi de 2015.