Rivera condiciona el suport al PSOE a la unitat d’Espanya

0
El líder de Ciutadans, Albert Rivera, a la roda de premsa en el Congrés. Foto: Europa Press
El líder de Ciutadans, Albert Rivera, a la roda de premsa en el Congrés. Foto: Europa Press

El líder de Ciutadans ha advertit que, en el cas que PSOE arribés a formar alternativa, no investirà Sánchez si accepta alguna “reivindicació territorial”

Ciutadans és la quarta força política dins el Congrés dels Diputats, però pot ser una de les peces claus tant en un possible govern del PP com en un del PSOE. Ahir, el líder del partit, Albert Rivera, va repetir que no recolzaran cap govern del PP o del PSOE, però va admetre que el seu partit podria abstenir-se durant la segona votació d’investidura.

Aquesta és la darrera votació abans d’haver de convocar eleccions. Rivera ha dit que ho faria per “facilitar” un govern en minoria, ja fos dels populars o dels socialistes, sempre i quan tinguin un “full reformista” i “no arrastrin hipoteques ni estiguin condicionats per referèndums independentistes ni reivindicacions territorials”.

Aquesta darrera exigència anava dirigida, principalment, al PSOE ja que els populars s’han sumat a la iniciativa dels de Rivera de presentar una moció per a què tant socialistes com Podem es comprometin a la unitat d’Espanya. Així, Ciutadans deixa a Pedro Sánchez i els seus amb un pacte amb el PP com a quasi única alternativa.

El fet que es presenti la impossibilitat d’obrir el debat territorial com a condició indispensable per obtenir el suport de Ciutadans, deixa el PSOE allunyat del seu pacte a la portuguesa. ERC ja va deixar clar que no volia pactar amb una formació que no cregués amb el dret a decidir i els de Pablo Iglesias tenen com a línia vermella la convocatòria d’un referèndum a Catalunya.

Així, l’única opció de Sánchez és Ciutadans, i PP. Democràcia i Llibertat es van mostrar dispostos a donar suport a una alternativa al govern de Rajoy, però el Secretari General socialista ha deixat ben clar que necessiten un gir a l’esquerra. Tot i això, l’únic escenari “lògic” per a Ciutadans és una aliança entre populars i socialistes, en la qual fessin cessions tots dos.

En aquest escenari, el problema territorial estaria resolt i Ciutadans acabaria per ser protagonista tot i ocupar 40 escons al Congrés, ja que seria el responsable i mediador a l’hora de facilitar aliances entre socialistes i populars, tal i com van posar de manifest el dia que es va escollir Patxi López com a president de la cambra.

Tanmateix, el PSOE segueix insistint que el ‘no’ a Rajoy és rotund i definitiu. Mentrestant, Ciutadans demostra als socialistes que l’estabilitat d’un govern va abans que res dient que no tocaran els pactes que tenen a algunes comunitats amb el PSOE, com és el cas d’Andalusia. “No jugarem al joc de canviar cromos i cadires per generar inestabiltat”, ha dit Rivera.