El líder de Ciutadans insta al president de la Generalitat a negociar amb l’Estat

De la reunió que van mantenir aquest divendres el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el líder de Ciutadans, Albert Rivera, no s’esperava que sortissin gaires acords. Més aviat va servir per refermar les diferències que existeixen entre tots dos projectes, el de Ciutadans i el de la Generalitat.

Malgrat tot, després de més d’una hora de reunió, el president de la Generalitat va reconèixer objectius “compartits” però les diferències, això sí, són bastant importants en dos temes capitals: el referèndum sobiranista i la immersió lingüística. En realitat qui ho va explicar tot això va ser la portaveu del Govern, Neus Munté, que va ser qui va oferir la roda de premsa posterior a la reunió.

Una de les principals conclusions de la reunió és que Rivera va proposar a Carles Puigdemont que s’obri a negociar amb l’Estat qualsevol millora per Catalunya, especialment en temes de finançament. Rivera va justificar aquesta demanda al qualificar el full de ruta independentista que segueix el Govern com “una via morta”.  La resposta del Govern va ser que, si bé no liderarà ni una reforma del sistema de finançament ni una reforma constitucional, ambdues opcions seran estudiades i no serien mal rebudes per l’Executiu.

 

“Les urnes ja han parlat”, li diu el Govern català a Ciutadans respecte al procés independentista

 

La Generalitat no és tanca a res però “les urnes ja han parlat”, va senyalar Munté, en referència al 27S i al que l’Executiu català considera com un mandat democràtic cap a la independència que no s’aturarà per cap d’aquestes reformes que ofereixin des de l’Estat. Aquestes reformes, però, encara no són una realitat. En paraules de Munté, la possibilitat d’una reforma constitucional “és un tren que ni tan sols ha estat posat en la via”. La portaveu del Govern criticava així que aquesta reforma, que es va sentir molt durant la precampanya de les eleccions espanyoles el 20D, no s’ha proposat formalment després dels comicis.

Coincidència en afers socials

En tot cas, deixant l’enfrontament entre Catalunya i l’Estat espanyol de banda, la reunió –que va transcórrer en un to “cordial” segons totes dues parts- va servir per posar en comú alguns temes on tant el projecte del Govern com Ciutadans coincideixen. Aquests punts en comú es concentren, segons la portaveu del govern, en aspectes socials com la lluita contra la pobresa, que tant el president com Rivera entenen que ha de ser una prioritat.

També estan ambdós d’acord en que cal flexibilitzar l’objectiu de dèficit econòmic que marca l’Estat i que per 2016 el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ha fixat en un 0,3% que el vicepresident econòmic de la Generalitat, Oriol Junqueras, ja ha senyalat que és “inassumible tècnica i socialment”.

El referèndum i la immersió lingüística, però, són dos temes capitals en l’agenda del Govern català amb els quals Ciutadans no hi coincideix, el que fa difícil una entesa més enllà de les polítiques socials i algun acord molt puntual en temes econòmics.

 

Compartir
Article anterior¿Un Porsche 911 R per quasi un milió d’euros?
Article següent(16.00h) L’eufòria es trasllada a la lliga
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]