Rivera: “Diré al Rei que demani a Sánchez l’abstenció”

0
Albert Rivera 3
El líder de Ciutadans, Albert Rivera | Foto: Europa Press

El líder de Ciutadans es reafirma amb l’abstenció del seu partit en segona volta i pensa en el monarca per pressionar als socialistes

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha avançat que en l’audiència amb el Rei de dijous que ve, dia 28, demanarà a Felip VI que convenci el líder del PSOE, Pedro Sánchez, perquè s’abstingui en la votació per investir Mariano Rajoy com a president del Govern espanyol. “Al Rei li diré que ens ajudi a convèncer el PSOE i el PP que deixin de donar-se l’esquena. Que convenci al senyor Sánchez que haurà d’abstenir-se perquè això es posi en marxa, i al senyor Rajoy que les presidències no cauen del cel, cal anar a buscar-les”, ha assenyalat el líder de la formació taronja.

En una entrevista al diari El País, Rivera ha subratllat que en la cita amb el monarca li demanarà ajuda per convèncer Pedro Sánchez i Mariano Rajoy que “no poden estar donant-se l’esquena permanentment” i li transmetrà la voluntat de Ciutadans “de col·laborar en els temes importants de país”. “Hem proposat una abstenció que desbloqueja una situació de maximalismes de tots els partits”, ha defensat el líder de la formació taronja per recriminar tant al PP com al PSOE que estiguin bloquejant la legislatura. En aquest sentit, Rivera ha reclamat al PSOE i al PP “que accelerin” i que abans de les audiències de dijous que ve amb el Rei busquin “un mínim comú denominador”.

 

Abstenció assegurada en segona volta

Pel que fa al seu propi paper, Rivera s’ha reafirmat en la posició de Ciutadans de no donar suport a Mariano Rajoy. “Amb la situació actual, la decisió està presa”, ha postil·lat el líder de Ciutadans sobre l’abstenció de la seva formació en la segona volta. “L’abstenció és el necessari per desbloquejar la situació, però no per donar suport a un Govern central que no és teu i a un president que no vols que sigui president. I un sí és un suport. Políticament és molt diferent”, ha justificat.

Aquesta posició, ha matisat, tot i això, estaria condicionada a un possible pacte d’investidura del PP amb els nacionalistes catalans i bascos, una circumstància que, ha dit, li “costa molt de pensar” que els populars puguin fer. “Si hi ha un pacte d’investidura amb els separatistes, ens replantejarem l’abstenció”, ha postil·lat.

Sobre la posició del PSOE, el president de Ciutadans ha defensat que es tracta d’una posició de partit i els socialistes no han de condicionar-la al que faci la formació taronja. “Com condicionarà un partit la seva votació al que voti un altre partit?”, s’ha preguntat per respondre’s: “Això és una broma.”

En qualsevol cas, ha posat èmfasi que Mariano Rajoy ha d’acceptar en aquesta ocasió la petició del Rei per sotmetre’s a la investidura. “Espero que no torni a fer el mateix. No pot dir per una costat que és urgent el sostre de despesa, o els Pressupostos, i per un altre, que no és urgent presentar-se a la investidura. Si Rajoy no hi va, tindrem un problema per a Espanya i un senyor que no vol ser president”, ha concretat.

Finalment, el líder de Ciutadans ha destacat que amb un Govern central en minoria com el que s’entreveu, el seu partit té “la clau” per aprovar la majoria de lleis d’aquesta legislatura i per impulsar les reformes que no s’han impulsat en els últims 30 anys”.

 

Compartir
Article anteriorLa reunió Junqueras – Santamaría, en tres claus
Article següentTrump recupera el seu to més dur
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]