El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha animat el PSOE a sumar-se al pacte assolit amb el PP tot i que sigui permetent amb la seva abstenció la investidura de Mariano Rajoy ja que sosté que 100 de les 150 mesures compromeses amb els populars ja eren a l’acord que el partit taronja va signar amb el socialista Pedro Sánchez al febrer

Rivera sosté que el pacte de ‘150 compromisos per millorar Espanya’ signat aquest diumenge amb el PP és el pla de reformes més ambiciós que hi ha hagut a Espanya, tot i que admet que “el canvi no ha arribat al Govern” espanyol, sinó només al Parlament.

En tot cas, creu que el PSOE no pot votar en contra perquè dos terços d’aquestes mesures ja eren a l’acord d’investidura de Pedro Sánchez.

Segons la seva opinió, en política hi ha dues opcions, “creure’s important o ser útils”, i considera que Ciutadans ha optat per la segona opció per a desbloquejar Espanya, però mantenint-se en l’oposició.

Rajoy demana al PSOE que s’abstingui

El president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest diumenge que, després de tancar un acord amb Ciutadans i el previsible suport de Coalició Canària, ja té un suport de 170 diputats per a la seva investidura, però admet que, tot i que són “importants”, no són suficients, per la qual cosa ha tornat a assenyalar al PSOE.

“Alguns hem complert amb el nostre deure i ja hem fet la nostra feina. Hem aconseguit sumar 170 escons, com ens havien demanat”, ha subratllat en roda de premsa al Congrés, remarcant que en anteriors ocasions un president ha superat la investidura “amb bastants menys suports”.

Ara bé, reconeix que aquesta xifra de 170 diputats, tot i ser “important”, no és suficient, i aquí és on apunta al PSOE: “Ara falta que els altres compleixin amb allò que creguin que és la seva obligació”, ha remarcat.

Reunió amb Sánchez

Pel que fa al contingut de la seva reunió d’aquest dilluns amb Sánchez, el president espanyol en funcions ha destacat que no “s’inventarà” res nou i que li dirà el mateix que ha estat defensant des del mes de desembre passat “però ara amb el suport de 170 escons”. “Vols que repetim les eleccions?”, ha indicat que preguntarà al líder del PSOE.

També ha destacat que aquesta és una situació excepcional –com n’ha hagut en molts països d’Europa– per la qual cosa les regles que regeixen quan hi ha un gran partit en el Govern i un altre en l’oposició ja no serveixen. “Hem de manejar les coses amb altres criteris diferents”, ha precisat.

“Li diré que Espanya necessita un Govern amb urgència, que l’economia està anant bé però que si seguim endarrerint la formació d’un Govern podem començar a tenir problemes per als interessos dels espanyols”, ha afegit.

L'”anomalia” que suposa estar més de vuit mesos en funcions” es pot resoldre, ha dit i ha ofert al PSOE la possibilitat de negociar. “Hi ha moltes coses que podem acordar, moltes”, ha destacat.