Rivera exigirà aquest dijous una data d’investidura a Rajoy

0
Mariano Rajoy Albert Rivera 2
Mariano Rajoy i Albert Rivera durant la reunió del passat dilluns | Foto: Europa Press

El president de Ciutadans i el del govern en funcions es reuneixen per quart cop des del juny i ara Rivera ja no vol allargar l’investidura més en el temps

El president del Govern central en funcions i del PP, Mariano Rajoy, i el de Ciutadans, Albert Rivera, es reuniran aquest dijous a les 13 horesa al Congrés dels Diputats, quarta reunió entre tots dos des de les eleccions de juny i amb l’exigència del partit taronja un altre cop sobre la taula demanant que Rajoy d’una vegada posi data al debat sobre la seva investidura.

La trobada tindrà lloc al Congrés, aprofitant que unes hores abans es reuneix la Diputació Permanent, i l’endemà que el candidat del PP tingui l’autorització del Comitè Executiu Nacional del seu partit per negociar. Ciutadans ha rebut la “no notícia” amb sorpresa, en paraules del seu vicesecretari general, José Manuel Villegas, perquè esperava tenir ja aquest dimecres el vistiplau a les sis condicions que li va lliurar al PP per seure a negociar i una data de votació de la investidura.

Però de la reunió dels populars no ha sortit ni una cosa ni l’altra, sinó l’entrega de tot el poder a Rajoy perquè negociï. El president en funcions tampoc ha ofert la seva pròpia opinió sobre les exigències de Ciutadans i s’ha limitat a dir que es pot compartir “o no” qualsevol cosa que no sigui contrària a la Constitució ni als interessos dels espanyols.

 

La negociació no arrenca sense data d’investidura

Villegas ha subratllat que Ciutadans espera que Rajoy signi aquest dijous aquestes sis condicions, que ha anomenat “pacte anticorrupció”, i una data de debat al Congrés. “Mentre no aclareixi els dos punts no hi ha negociació”, ha deixat clar. Tampoc es trencarà res, perquè de moment res ha començat, ha puntualitzat.

Però Rajoy ha subratllat que sense el PSOE no haurà investidura ni govern. Tot i que arribi a bon port amb Ciutadans i sumi 169 ‘sí’ a favor seu (170 si s’afegeix Coalició Canària), seguirà tenint 180 vots en contra i necessita que un mínim d’onze es converteixin en abstencions. Per aquesta raó, insisteix una i una altra vegada que necessita al PSOE.

Mentre Ciutadans espera de Rajoy que assenyali al calendari la investidura, el president ha dit al seu torn que “el que procedeix” és aquesta conversa amb Sánchez per preguntar-li el seu criteri sobre aquesta data o si “prefereix la repetició de les eleccions”. I Rajoy segueix sense assegurar que vagi al Congrés sense tenir segures aquestes abstencions que necessita: “He de parlar amb el senyor Sánchez i després ho posaré en el seu coneixement”, ha respost als periodistes. En aquesta indefinició, com a mínim en públic, s’arriba a la reunió que aquest dijous mantindran al Congrés dels Diputats Rajoy i Rivera, quarta entre tots dos després de les eleccions generals de juny.