Rivera posa sis condicions pel ‘si’ de Ciutadans a Rajoy

0
Albert Rivera - diari Català
Albert Rivera cap a la seva seu a Madrid

El líder de Ciutadans exposa sis condicions, relacionades amb la regeneració i la corrupció, per facilitar el la investidura de Rajoy

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha anunciat la seva disposició a obrir la porta a un vot favorable a la investidura de Mariano Rajoy si posa data al debat d’investidura i accepta sis condicions per a la “regeneració” i contra la corrupció, entre les quals hi ha la creació d’una comissió d’investigació sobre els ‘papers de Bárcenas’ que afecten el PP.

Rivera considera que fixar la data del debat d’investidura i el compliment d’aquestes condicions és el primer pas per “asseure’s a negociar” el suport de Ciutadans, que en tot cas no implica l’entrada del partit taronja en un nou Govern espanyol, segons ha manifestat en una compareixença al Congrés.  “No hi haurà negociació sense subscriure aquestes sis condicions”, ha advertit Rivera, que ha posat èmfasi que les propostes del seu partit són “de sentit comú”, ja que la corrupció és “el taló d’Aquil·les” del Govern espanyol actual.

A més de la comissió sobre el finançament del PP, Ciutadans planteja les següents sis condicions ‘sine qua non’: Separació immediata de qualsevol càrrec públic imputat per corrupció; eliminació d’aforaments; una nova llei electoral; eliminació dels indults per corrupció política; limitació de mandats; i transparència en el finançament del PP.

Rivera traslladarà a Rajoy aquesta proposta a Rajoy en la seva reunió d’aquest dimecres, després d’haver estat aprovada aquest dimarts en l’Executiva de Ciutadans, i que es basa en els acords que va tancar el seu partit amb el PP en algunes comunitats autònomes per permetre governar als populars.

Però el líder taronja ha precisat que a Rajoy ja se li ha facilitat el document amb les mesures perquè “el conegués mínimament” abans de la trobada d’aquest dimecres.  En qualsevol cas, a Rivera “li agradaria” sortir aquest dimecres de la reunió i saber si el PP signarà el document i, consegüentment, s’obre una taula de negociació o bé, “tanca la porta a la regeneració”.

 

Ciutadans no entrarà al govern amb el PP “ara per ara”

Durant la declaració a la Cambra Alta, Rivera ha defensat la iniciativa presa per Ciutadans, que ha descartat completament l’opció d’entrar en un Govern espanyol del PP “ara per ara”: “En un futur podrem entrar en un Govern espanyol, però sent net”, ha precisat.  Rivera també defensa que el seu partit ara obri la porta a donar suport a Rajoy, tot i que ha lamentat que els populars hagin decidit “seguir amb el continuisme” i amb Rajoy al capdavant.

D’altra banda, ha recordat que en la passada legislatura Ciutadans ja “va intentar desbloquejar” la situació política, tot i que el seu pla de crear un Executiu central de consens “va ser desmuntat” pel PP i pel PSOE. En aquest sentit, ha carregat contra aquests dos partits i contra els seus líders, Mariano Rajoy i Pedro Sánchez, que, després de reunir-se amb vista a la investidura i a la formació del pròxim Executiu espanyol, “van sortir amb les mans buides”, al mateix temps que ha justificat la mediació de Ciutadans: “Si el PP i el PSOE s’haguessin posat d’acord, Ciutadans no caldria”, ha assenyalat.

 

“Cal mullar-se”

Concretament, ha arremès contra Rajoy per no aclarir la data del debat d’investidura i contra Sánchez, que “està desaparegut” en ple procés de formació del pròxim Executiu espanyol. I per fer front a aquestes actituds i acabar amb el bloqueig institucional, ha declarat, “cal fer un pas i mullar-se”.  “Hem decidit no ser part del problema”, sosté Rivera, i ha incidit que des de Ciutadans faran “fins a l’últim mil·límetre” perquè es “desbloquegi” el panorama institucional i que Espanya “es posi en marxa”.

I tot i que el PSOE “hagi decidit absentar-se” de les negociacions amb Rajoy i no exerceixi “el seu paper d’Estat”, ha manifestat Rivera, i ha subratllat que Ciutadans “espremerà” qualsevol possibilitat d’explorar acords.