L’exdirector del FMI va tancar dues societats “offshore” de Panamà després d’ocultar 3,6 milions

Els papers de Panamà continuen traient noms d’implicats en les societats “offshore”. L’últim és Rodrigo Rato, l’exidrector gerent del Fons Monetari Internacional -FMI- i exvicepresident del Govern durant la legislatura d’Aznar. Rato apareix en els Papers de Panamà mitjançant una empresa de Gibraltar amb la qual va fer gestions en dues societats “offshore”. Amb aquestes societats va arribar a ocultar 3,6 milions d’euros, segons el que publica La Sexta i El Confidencial en un dades elaborades amb el Consorci Internacional de Periodistes d’investigació.

Per això, va recórrer als advocats Mossack Fonseca, el bufet implicat en el cas i especialista en paradisos fiscals.  Segons els documents, el bufet de Gibraltar que gestionava les societats de Rato a l’estranger, Finsbury Trust & Corporate Services Limited, va contractar a Mossack Fonseca en 2013 per liquidar Westcastle Corporation i Red Rose Financial Enterprises – aquesta última oberta a l’any 2005, és a dir, quan era director del FMI-, les dues societats opaques que va utilitzar el exvicepresident del Govern per amagar la seva fortuna.

D’aquesta forma, va despistar a l’Agència Tributaria per amagar el seu patrimoni abans que Hisenda obrís una investigació en abril de 2015. No obstant això, les societats Red Rose i Westcastle Corporation ja estaven sent investigades per l’Agència Tributària abans que el nom de Rato aparegués als Papers de Panamà.

L’exdirector del FMI ja va ser detingut tot fa just un any per frau, blanqueig de capitals i alçament de béns. En aquell moment, va declarar que “col·laborava amb la justícia perquè tenia confiança en ella”. Ara, el també expresident de Bankia torna a ser assenyalat. Els Papers de Panamà ja van tenir la primera víctima amb l’exministre d’Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, qui va renunciar la setmana passada al seu càrrec de ministre en funcions i de diputat. En els pròxims dies continuaran en el cas dels Papers de Panamà.