Rubí habilita parcel·les destinades a cultivar horts urbans

0

Es tracta d’una iniciativa de l’Ajuntament de Rubí per potenciar el benestar personal de gent a l’atur o en risc d’exclusió social

L’Ajuntament de Rubí comença aquesta setmana les obres d’adequació d’un solar municipal situat a la cruïlla entre l’avinguda Cova Solera i el carrer Luxemburg per destinar-lo al cultiu. Un cop finalitzats els treballs, que també contemplen la construcció d’una nau de serveis de bloc de formigó, la gestió dels horts estarà oberta a diferents col·lectius de la ciutat: persones en risc d’exclusió social i persones motivades per l’agricultura ecològica de proximitat .

El projecte d’horts urbans que impulsa el consistori persegueix diversos objectius. En l’àmbit de l’agricultura ocupacional, pretén oferir una activitat d’oci que millori el benestar personal de rubinencs a l’atur o en risc d’exclusió; millorar l’alimentació i el subministrament d’aliments a través de l’autoconsum de les parts individuals de l’hort, i oferir un entorn de relació social sa i col·laboratiu on tots els usuaris puguin participar del projecte i de les decisions. Pel que fa a la inserció laboral, es vol donar eines i suport a la ciutadania en àmbits relacionats amb l’agricultura, el processat i la distribució d’aliments. Paral·lelament, es busca oferir verdures ecològiques produïdes a la mateixa ciutat, proporcionar parcel·les d’autoconsum, realitzar formació en agricultura ecològica i fer participar els consumidors i usuaris en la sostenibilitat del projecte i en la presa de decisions.

La intenció de l’Ajuntament és que el projecte tingui un elevat nivell d’autogestió per afavorir que s’adapti a les necessitats reals dels usuaris. Així, el consistori promourà la creació d’una associació d’usuaris i hortolans que tingui un elevat nivell d’autonomia. Per concretar el model de gestió, es durà a terme un procés participatiu, durant el qual es definirà de quina manera es formalitza la implicació de les entitats en l’ús i la gestió del projecte i quines activitats es poden realitzar en l’hort que puguin respondre a les necessitats dels diferents col·lectius (formacions, oferta de productes, espais d’ús col·lectiu, etc.), entre altres.