Rússia bombardeja un enclavament estratègic

0
Refugiats sirians a l'espera de travessar Europa | Foto: ACNUR
Refugiats sirians a l'espera de travessar Europa | Foto: ACNUR
Refugiats sirians a l’espera de travessar Europa | Foto: ACNUR

Es clau per a la conquista definitiva de Homs

Després dels atacs aeris per part de Rússia i amb el temor d’un assalt terrestre de més envergadura, centenars de ciutadans han abandonat la població siriana de Talbiseh, un lloc estratègic en mans dels rebels, el control del qual facilitaria la conquista completa de Homs per part de l’Exèrcit sirià.

Centenars de famílies han fugit després de dies de bombardejos sobre Talbiseh i ciutats i pobles veïns sota control rebel. La gent evita grans reunions, inclosa l’oració pública a mesquites, els col·legis estan tancats i els carrers estan buits. Gairebé 300.000 persones viuen a l’enclavament.

Quan els avions russos s’acosten, la sirenes envien a les seves llars la poca gent que s’atreveix a sortir al carrer. “La gent s’ha tornat molt cautelosa, especialment per l’arribada sobtada dels avions russos”, ha explicat Abdul Salama al Taher, un membre del consell rebel local que ha governat la població en els últims tres anys.

Els habitants asseguren que els bombardejos aeris russos han estat més intensos que cap dels vistos durant els quatres anys de conflicte. “Van caure deu bombes de cop al centre de Talbiseh. L’explosió va ser increïblement gran”, ha descrit Hassan Abou Nouh, un activista de l’oposició.

“El fum i la destrucció es poden veure des de qualsevol lloc pròxim així com equips de rescat, ambulàncies i persones sota les runes de les seves cases demolides “, ha assegurat. Fins al dimarts, 18 civils havien mort, segons Nouh.

Tot i que algunes persones han fugit, la majoria s’han quedat, “en part perquè tota la zona en general està assetjada”, ha aclarit Nouh. Els combatents rebels de Talbiseh anticipen un atac semblant. “Els nostres homes han sentit rumors que s’estan agrupant tropes”, ha afirmat un comandant del grup rebel Liwa Tawheed, Zaid Barbour. “El reconeixement per part d’avions russos se sent constantment en l’aire”.

HOMS COM A OBJECTIU

Talbiseh, lluny dels bastions d’Estat Islàmic, que es troben al nord i est de Síria, ha estat objectiu de bombardejos russos tot i la insistència de Moscou que la seva intervenció militar se centra en el grup terrorista.

La raó dels atacs, segons els ciutadans, és la seva localització estratègica just al nord de la ciutat de Homs. Es tracta d’un territori que el president sirià, Bashar al-Assad, ha de recuperar per assegurar el seu poder als principals centres de població a l’oest del país, fins i tot si l’estratègia implica abandonar zones desèrtiques i terres de cultiu a l’est.

Talbiseh, Rastan i les localitats sunnites dels voltants formen una petita franja de terra pròxima a l’autopista nord-sud del país –que uneix la majoria de les principals ciutats del país– i de les províncies del Mediterrani, que són la terra natal de la minoria alauita del president. “L’objectiu és forçar-nos a capitular perquè Al-Assad estableixi el seu pla de partició”, ha assegurat Al Taher.

Al sud, entre Talbiseh i la ciutat de Homs, hi ha les casernes de l’Exèrcit sirià. Homs ha estat bastió de les forces rebels. Ara només un districte, Al Waar, continua fora de control d’Al-Assad.

Més al nord, a les províncies de Hama i Idlib, les tropes sirianes i les milícies aliades –abonades pels atacs aeris russos– han llançat aquest dimecres ofensives contra posicions rebels, segons ha informat l’Observatori Sirià per als Drets Humans, una ONG amb seu al Regne Unit que segueix el conflicte a través de fonts dins del país. Dimarts a la nit, els atacs van arribar tant a Talbiseh com a El Waar, segons l’Observatori.