Rússia comença la retirada de les tropes a Síria

0
Vladimir Putin Rússia Síria
Foto: Pool New/ Reuters.

El president rus ha decidit retirar gran part de les tropes al considerar que els militars ja han complit la seva missió

Les forces militars russes han començat aquest matí la retirada de gran part de les seves tropes a Síria. El desmantellament del gruix de les seves bases militars ha coincidit amb l’aniversari de l’inici de la guerra al país. Dilluns a la nit, el president de la Federació Russa, Vladimir Putin, va anunciar juntament amb els ministres de Defensa i de Relacions Exteriors, que portarien a terme aquesta acció i que intensificaria el paper de Rússia en el procés de pau.

Segons va informar posteriorment el portaveu del Kremlin, Dmitry Peskov, Putin va ser l’encarregat de trucar personalment al president sirià, Bashar al-Assad, per informar-lo de la decisió abans que ningú més ho sapigués. També li va comunicar que Rússia no treuria la seva base aèria a la província de Latakia ni la naval a Tartus per tal de poder controlar el compliment de l’alto al foc: “continuaran funcionant com abans i han de ser ben defensades per terra, mar i aire”.

Cinc mesos després d’haver enviat tropes a Síria, el Kremlin creu que les tropes russes han complit la seva funció al país i que han “posat les bases per a una solució negociada entre les forces polítiques” de l’estat sirià. A més, han afegit, creuen que és un incentiu per a què les negociacions segueixin endavant i avancin.

Concretament, va ser el 30 de setembre de l’any passat quan la Federació va començar aquesta operació a Síria, que oficialment era per combatre els “grups terroristes” que operaven al país. Al-Assad va ser el que li va demanar, poc després de presentar davant la ONU una petició per crear una àmplia coalició internacional contra el jihadisme. De manera paral·lela, els Estats Units també van començar a intervenir a Síria per “frenar” a l’Estat Islàmic.

Des d’ençà, segons ha explicat el ministre de Defensa rus, Serguéi Shoigú, l’aviació russa ha aconseguit destruir més de 200 instal·lacions d’extracció i refineria de petroli i més de 2.000 mitjans de transport del cru. Juntament amb les tropes sirianes, va continuar el ministre, s’han alliberat més de 400 localitats i més de 10.000 kilòmetres quadrats de terreny.

Així, segons Shoigú, s’ha aconseguit “interrompre l’abastiment de recursos als terroristes” ja que s’havien tallat també les principals rutes de subministrament d’armes i explosius i de comerç de petroli amb Turquia. “Hem exterminat en territori de Síria més de 2.000 bandits, procedents de Rússia, entre ells 17 caps dels guerrillers”.

A banda de coincidir amb el cinquè aniversari de l’inici de la guerra, la retirada de les tropes russes arriba juntament amb la segona ronda de negociacions a Ginebra entre el règim sirià i l’oposició. A més, des de febrer hi ha establert un alto al foc que es va acordar entre la Federació Russa i els Estats Units i que, en gran part, està essent respectat per la majoria dels grups.