Rússia construïrà dos centrals nuclears a l’Iràn

0
El president de Rússia, Vladimir Putin | Foto: Presidència de Rússia
El president de Rússia, Vladimir Putin | Foto: Presidència de Rússia

Ara fa un any Moscou va signar un acord amb l’Iràn per aixecar vuit nous reactors al país

 

Rússia començarà a construir la setmana que ve dos centrals d’energia nuclear a l’Iran, segons ha informat el portaveu de l’Organització de l’Energia Atòmica de l’Iran, Behrouz Kamalvandi, una mesura que es produeix després d’un acord signat amb Moscou el 2014 entre les agències atòmiques estatals dels dos països.

Les declaracions, recollides per l’agència de notícies Mehr, semblen referir-se a l’extensió de la central nuclear Bushehr, dissenyada i construïda per Rússia. L’Iran té un reactor construït per Rússia en aquesta planta, la primera del país. El novembre del 2014, Moscou va signar un acord amb Teheran per aixecar altres vuit reactors més en el seu territori.

L’Agència Internacional de l’Energia Atòmica de l’ONU (AIEA) ha tancat a començament d’aquest mes una àmplia investigació sobre l’Iran i ha emès un informe en el qual suggeria que l’Estat va perseguir fins al 2003 un programa coordinat per dissenyar una bomba nuclear.

Tot i això, no es s’han trobat signes creïbles que la seva activitat estigués relacionada amb la persecució i el desenvolupament de la bomba més enllà del 2009. Els experts i els diplomàtics mai han considerat una greu proliferació nuclear la planta de Bushehr.