El camp magnètic terrestre no només ens ajuda a trobar el nord utilitzant una brúixola, sinó que també ens protegeix de la perillosa radiació que emana del Sol

S'acosta un canvi del camp magnètic de la Terra | Diari CatalàEl camp magnètic de la terra s’ha invertit moltes vegades al llarg de la historia i des de fa temps els científics investiguen el canvi dels pols.

Aquest procés, del qual es desconeixen les causes exactes i que es creia durava milers d’anys, s’inicia amb un progressiu debilitament del camp magnètic i culmina amb la inversió dels pols.

Segons alguns càlculs, les reversions magnètiques han ocorregut amb una freqüència d’1 a 5 esdeveniments cada milió d’anys.

Un estudi realitzat per científics de la Universitat de Califòrnia a Berkeley (UCB) i la Universitat de Columbia, juntament amb investigadors francesos i italians, ha conclòs que l’última inversió magnètica que es va produir a la Terra es va donar fa 786.000 anys i no es va perllongar durant milers d’anys sinó que es va produir en menys d’un segle.

Aquesta rapidesa en la reversió geomagnètica terrestre, per la qual les posicions del pol nord i sud magnètics s’intercanvien, ha sorprès els responsables de la investigació, publicada a la revista Geophysical Journal International, que assenyalen que el canvi es va donar “en el que dura una vida humana”.

S'acosta un canvi del camp magnètic de la Terra | Diari CatalàEl camp magnètic terrestre és el resultat de la interacció dels nuclis intern i extern del planeta i de la rotació terrestre.

El camp magnètic terrestre és resultat de la interacció dels nuclis intern i extern del nostre planeta, compost el primer per ferro en estat sòlid i el segon per un aliatge líquida de ferro i níquel juntament amb el moviment de rotació terrestre. Això crea un procés de dinamo que converteix la Terra en un enorme imant.

Per raons que no estan clares, la intensitat de camp magnètic terrestre varia i cada centenar de milers d’anys, els pols magnètics s’inverteixen, en un procés que deixa la seva empremta en les roques.

Quan la lava es refreda, partícules d’òxid de metall queden congelades en la direcció del camp magnètic existent, el que permet que els científics puguin saber la posició dels pols en un moment determinat examinant i datant mostres d’aquesta lava.

Estudiant els sediments d’un antic llac exposats a la conca Sulmona de les muntanyes Apenins, a l’est de Roma, a Itàlia, els científics de la UCB han pogut constatar que l’última inversió dels pols del nostre planeta es va produir en menys de 100 anys.

A causa que els sediments del llac es van dipositar a una velocitat alta i constant durant un període de 10.000 anys, els científics van poder datar la inversió magnètica en aproximadament 786.000 anys.

Aquesta data és molt més precisa que l’obtinguda per estudis anteriors, que situaven la reversió fa entre 770.000 i 795.000 anys.

S'acosta un canvi del camp magnètic de la Terra | Diari CatalàLes aurores polars es produeixen quan una ejecció de massa solar xoca amb la magnetosfera terrestre.

Segons explica en conversa amb BBC Món Paul Renne, professor de geologia a la UCB i uns dels coautors de l’estudi.

El més interessant del nostre estudi va ser poder constatar que el camp magnètic de la Terra pot canviar molt ràpidament. Imaginàvem que podia succeir però no comptàvem amb les dades que el corroboraran.

Com el canvi que estudiem és bastant recent, podem observar amb molt detall com va succeir. El problema és que no sabem si cada vegada que es dóna un canvi de polaritat ocorre de la mateixa manera. Així que no sabem si el pròxim canvi va ser més lent, igual o més ràpid que el que hem analitzat.

Segons Renne, les reversions dels pols vénen precedides per un període d’inestabilitat que pot prolongar-se entre 2.000 i 5.000 anys. La transició final, quan el camp magnètic s’inverteix del tot, és el que pot succeir en un període inferior a un segle, segons el científic.

Renne assenyala que en l’actualitat s’està produint un debilitament del camp magnètic terrestre que és deu vegades més ràpid de l’habitual. Això ha portat al fet que alguns investigadors es plantegin si s’apropa un nou canvi de polaritat al nostre planeta.

Segons Apunta Paul Renne.

Si és similar al que es va donar fa 786.000 anys, pot ser que estiguem entrant en el període d’inestabilitat que vaig poder perllongar-se durant milers d’anys. Però no estem segurs que això hagi de ser així. És per això que hem de considerar la possibilitat que la inversió passi de manera molt ràpida

S'acosta un canvi del camp magnètic de la Terra | Diari CatalàEls canvis en el magnetisme terrestre podrien tenir conseqüències en les infraestructures elèctriques del planeta.

Quines conseqüències tindria per a la vida a la Terra una inversió dels pols magnètics?

Segons assenyala el geòleg.

Els canvis en el magnetisme terrestre podrien tenir conseqüències en les infraestructures elèctriques del planeta i també, per exemple, en els instruments de navegació.

A més, també es podrien produir conseqüències en la naturalesa, ja que sabem que molts animals, com els ocells, les balenes o les abelles, fan servir el camp magnètic per orientar.

Altres investigadors adverteixen que si durant el procés d’inversió dels pols el camp magnètic es debilités excessivament o fins i tot desaparegués, ni que fos durant un curt període de temps, perdríem la nostra protecció contra la radiació solar i els raigs còsmics, el que podria afectar la vida al nostre planeta, ja que aquests poden produir mutacions genètiques.

La qüestió, segons Paul Reene, és que els científics saben que no es tracta d’un cicle que es doni amb regularitat, de manera que no podem precedir quan succeirà.