Sánchez fracassa i els discursos són els mateixos

0
Pedro Sánchez PSOE investidura
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, en un moment del segon debat d'investidura. Foto: Europa Press.

La segona sessió d’investidura ha estat marcada per uns discursos més suaus que els del passat dimecres tot i que amb les mateixes crítiques a Sánchez

Pedro Sánchez ha tornat a fracassar en el segon intent per ser investit com a president del Govern espanyol. Els resultats, els mateixos que a la primera sessió d’investidura: 131 vots a favor i 219 en contra. Cap abstenció en aquest cas. Quan es vota per segon cop el candidat a la presidència del Govern, amb majoria simple és suficient per ser investit. Però Pedro Sánchez ha quedat ben lluny.

Els partits ho venien avisant des del dimecres. Pedro Sánchez i el seu equip no es va tornar a reunir amb cap dels que volia el suport. Com que ja ho sabien, els partits han fet discursos molt semblants als de la primera sessió, sobretot pel que fa a la forma i el contingut. Tot i així, el cert és que aquest debat ha estat més calmat i amb crítiques menys dures que a la sessió de dimecres. Ara bé, hi ha hagut excepcions com les al·lusions del líder socialista Pedro Sánchez i el de Ciutadans, Albert Rivera, cap al president del Govern en funcions, Mariano Rajoy.

Pedro Sánchez, el primer a fer el seu discurs i el que més temps ha tingut, ha fet un parlament que apel·lava al canvi i a la regeneració, i molt més suau que el de la primera sessió. Tot i així, ha remarcat que el seu objectiu és evitar la repetició d’eleccions i que Mariano Rajoy no torni a Moncloa. “Vull netejar Espanya de la corrupció, que és un verí que debilita la nostra democràcia”.

A banda d’aquest incís que feia referència directa a Rajoy, la resta del discurs s’ha dirigit a la resta de forces en general. “Tots sabem que la majoria de vostès estan d’acord amb aquestes mesures” i per aquesta raó ha defensat l’interès general per sobre de tot i apostar per un acord que reuneixi partits de diferents ideologies i que compti amb la participació del PSOE.

El líder socialista ha demanat “sortir del bloqueig i desgovern institucional” i ha tornat a parlar del “govern del canvi” per així aconseguir la regeneració institucional i poder fer realitat aquest canvi. Ha reconegut que la seva responsabilitat era intentar formar govern i que de moment no se n’estava sortint, però ha dit a la cambra que aquesta era l’última oportunitat per fer-ho possible. “Votin sí al canvi”, ha dit.

Per ordre de vots, el següent torn ha estat el de Mariano Rajoy, que ha dit que “votarem no a la seva investidura: he fet bé en recordar-li” només començar. Segons el president del Govern en funcions, la fórmula de Govern que el PSOE els hi va presentar no ofereix “el que necessita Espanya” i ha afegit que “no sembla raonable donar suport a allò que no és més que un ens de ficció”.

Mariano Rajoy ha afegit que “Espanya necessita un Govern estable, previsible i coherent. El que es diu Govern. Allò seu és impostura, no pot ser investit sense el PP i sense Podemos”. “Ve sense programa ni majoria, no per falta de temps. És un engany, una farsa, no ha portat res”, ha afegit.

Pablo Iglesias ha decidit enfocar el seu discurs des d’una òptica més en positiu i fent referència al petó amb Xavier Domènech del passat dimecres. “A vegades les discussions més agres precedeixen els moments més dolços, tant de bo que a partir d’aquesta nit l’acord pugui dir-se l’acord del petó”.

Per al líder de Podemos, s’ha de començar a treballar en un altre pacte amb les esquerres: “a partir d’aquesta nit ens podem posar a treballar per a què hagi un Govern a la valenciana”. “Parli amb el PNB, hi ha forces polítiques catalanes que no són monstres”, ha afegit tot just abans de tancar.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha estat el quart en oferir el seu discurs i el que més dur ha estat amb totes les forces polítiques principals. Quan ha fet referència a Mariano Rajoy, ha dit que “no li vaig a demanar que doni suport al nostre acord, que ni s’ha llegit”. “Són 200 reformes per canviar Espanya i no cinc com les que vostès van enviar”, a l’afirmació a la qual ha afegit que “necessitem una nova etapa política, no ens valen ni aquells que volen trencar Espanya ni els que deixen que Espanya es podreixi. I avui van a votar junts: el senyor Rajoy votarà amb ERC i Bildu“.

També ha dit que votarà “conjuntament amb el senyor Iglesias, que diu que vol un pacte a la valenciana però vol un govern de traca, més que a la valenciana”. “No els hi demanaré que se sumin, sinó que deixin de destruir i comencin a construir”. Fent referència explícita a Podemos, els hi ha dit que “tant de bo s’assemblés vostè al PCE de la Transició”, ja que segons Rivera, el PCE només volia “la llibertat” i ha decidit homenatjar-los.

Els partits nacionalistes i independentistes, tant bascos, gallecs com catalans, han recordat a Pedro Sánchez que cap de les seves propostes estaven incloses en l’agenda socialista i que no s’hi veien representats. Pel que fa a Compromís i Izquierda Unida-Unidad Popular, han recordat que és a temps de recuperar el pacte d’esquerres.

El líder d’IU, Alberto Garzón, ha afirmat que “no som els enemics, som possibles aliats si el PSOE escull la senda de l’esquerra”. Garzón també ha contestat a Rivera i li ha dit que “la Constitució és el resultat d’una Transició (…) i no la va portar Suárez ni Carrillo, sinó les classes treballadores i, senyor Rivera, com a dirigent del PCE, no utilitzi la nostra història per justificar els seus acords”.

La sessió d’investidura ha durat quasi una hora més del que estava previst. Part de la culpa del retard ha estat causada per Ciutadans, que ha aixecat la polèmica quan ha demanat contestar al diputat Gabriel Rufián, d’ERC, apel·lant a l’article 77 del reglament del Congrés, en què es diu que el grup apel·lat pot intervenir si creu que hi hagut una falta a la seva dignitat. Juan Carlos Girauta ha estat el portaveu que ha contestat a Rufián, tot i que ha estat tallat pel president del Congrés Patxi López al no respectar el protocol de resposta.