Sánchez i Iglesias s’ho prenen amb calma

0
Pedro Sánchez Pablo Iglesias pactes
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias durant la primera reunió de negociacions. Foto: Europa Press.

Els líders de PSOE i Podemos es truquen aquest dimecres per buscar una data per la seva reunió

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias no es posen d’acord ni per concretar una reunió per parlar d’un possible pacte d’investidura. Els líders de PSOE i Podemos van creure impossible trobar una data abans de Setmana Santa i ara s’emplacen a una trucada aquest dimecres per trobar un forat a les agendes a partir de la setmana que ve.

Sense pressa però sense pausa. Els diferents grups polítics tenen fins el 2 de maig per investir un president si volen evitar unes noves eleccions generals a Espanya, que presumiblement seria el 26 de juny.

Les diferències entre Sánchez i Iglesias han estat sempre visibles, malgrat ambdós han intentat sempre trobar la manera de formar un ‘govern del canvi’. Però el fet que Sánchez negociés –i arribés a un acord- amb Ciutadans no va agradar gaire a Podemos, que es va aixecar de la taula a quatre on també hi eren PSOE, IU i Compromís negociant un “govern a la valenciana”.

Per la seva banda, als líders del PSOE no va agradar gens que, durant el debat d’investidura, Pablo Iglesias parlés de l’ex president Felipe González com “aquell amb les mans tacades de calç viva”. A partir d’aquell debat, en el qual Podemos va votar en contra de la investidura de Sánchez, les relacions entre ambdós partits es van refredar.

Pessimisme a PSOE i Podemos

Fonts dels dos partits reconeixen cert pessimisme respecte aquesta reunió que han de mantenir Sánchez i Iglesias. Mentre els socialistes miren de seduir els d’Iglesias ara que es troben en plena crisi interna, els ‘morats’ no volen renunciar a un govern d’esquerres on Pablo Iglesias sigui el seu vicepresident.

La setmana que ve, amb tota probabilitat, PSOE i Podemos s’asseuran per intentar connectar de nou i obrir la possibilitat d’un acord de govern. El paper que el PSOE vulgui que jugui Ciutadans en aquestes negociacions pot determinar el grau d’èxit. Des de Podemos recomanen des de fa setmanes que Sánchez deixi a Ciutadans, argumentant que, malgrat un pacte a quatre (PSOE, Podemos, IU i Compromís) no suma majoria absoluta, seria més fàcil aconseguir l’abstenció dels partits nacionalistes que amb un pacte PSOE-Ciutadans.

 

Compartir
Article anteriorNargó i Castellar, Béns Culturals d’Interès Nacional
Article següentCatalunya rebrà menys ajudes de la PAC
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]