Sánchez proposa la readmissió dels dimitits i Díaz demana que es voti gestora
Comitè Federal de la crisi del PSOE | Diari Català

El secretari general en funcions del PSOE, Pedro Sánchez, ha demanat que es readmetin als 17 membres de la Comissió Executiva Federal del sector crític que van dimitir aquesta setmana. Pedro Sánchez ha proposat també que es convoqui un altre Comitè Federal.

Les paraules de Pedro Sánchez, han estat respostes pel president d’Aragó, Javier Lambán, qui l’ha respost que ell ja no és secretari general. Tot seguit, la proposta de Sánchez ha obert un torn de paraula amb més de 150 peticions.

La presidenta del Comitè Federal del PSOE, Verónica Pérez, ha tingut un incident amb Rodolfo Ares, vocal d’aquest òrgan, per motiu de l’ús de la paraula. Segons les fonts esmentades, Verónica Pérez ha assegurat que ella era la màxima autoritat del partit i que la Taula no era un òrgan col·legiat.

El dirigent d’Esquerra Socialista, José Antonio Pérez Tapias, ha publicat un tuit a propòsit de l’incident en el qual ha dit: “Qui ha dit que l’autoritat sóc jo, s’ha situat a la vora de l’autoritarisme. Ha relliscat i ha caigut”.

Susana Díaz ha demanat que es voti ja

La dirigent andalusa, Susana Díaz, ha reclamat que es voti ja que la la Comissió de Garanties prengui una decisió en un sentit o un altre o es suspengui el Comitè Federal.

La presidenta de la Junta d’Andalusia i secretària general del PSOE-A,  ha demanat concretament que es voti l’informe de tres dels cinc membres de la Comissió de Garanties que proposa la constitució d’una comissió gestora.

Susana Díaz Ha fet una crida a la calma entre els seus companys i ha plantejat que al Comitè Federal d’avui o bé es vota el citat informe que defensa una gestora o que s’esperi que la Comissió de Garanties es reuneixi oficialment i emeti un altre dictamen.

Després de la intervenció de la presidenta andalusa, el sector oficialista ha proposat votar la celebració d’un congrés extraordinari mitjançant una votació de caràcter secret, amb la participació dels membres de l’Executiva en funcions.

Els membres del Comitè Federal que han sortit al carrer estan sent durament increpats pels militants socialistes que s’apleguen al carrer cridant consignes i “No és No”. La policia nacional està a les portes de Ferraz.

Guerra oberta entre els dos sectors

La guerra oberta al PSOE s’ha posat de manifest des del primer minut del Comitè Federal d’avui, a les 9 del matí. La reunió s’ha retardat durant hores per les discrepàncies internes i ha trigat quatre hores a acordar la mesa. És la que ha d’ordenar el debat i, per tant, la que marca si s’imposa el full de ruta dels oficialistes, que volen que es convoquin primàries per al 23 d’octubre i un congrés extraordinari els dies 12 i 13 de novembre, o el dels crítics, que volen fer una votació sobre el lideratge de Sánchez.

També hi ha hagut debat en la composició del cens i el sistema de votació. El cens és vital perquè es preveu que la votació tindrà un resultat molt ajustat entre el sector crític i el favorable a Pedro Sánchez. El sector crític no vol que els oficialistes, encapçalats pel secretari general, Pedro Sánchez, tinguin vot en la reunió. A més, demanen que el vot sigui secret. Hi ha 253 persones acreditades en aquest comité extraordinari.