Sanders i Trump arriben a New Hampshire com a favorits

1

Les darreres enquestes publicades abans del caucus de New Hampshire donen la victòria al demòcrata Bernie Sanders i al republicà Donald Trump

Després de la sorpresa a Iowa, on Donald Trump va ser superat pel candidat Ted Cruz i on Bernie Sanders va quedar a tres dècimes de Hillary Clinton, New Hampshire és la darrera parada abans de començar la campanya per les primàries. Els resultats del caucus que se celebrarà avui marcaran tendència en les pròximes ciutats.

Tot i que s’ha dit que tant New Hampshire com Iowa no són ciutats representatives de la població nord-americana, el cert és que els resultats obtinguts en totes dues ciutats serveixen com a precedents en la resta de campanyes. Els resultats d’Iowa han servit per demostrar que Donald Trump ha enfocat malament la seva campanya i que Bernie Sanders pot esdevenir una sorpresa per a Hillary Clinton.

L’exsecretària d’Estat encara és guanyadora, segons les enquestes, a nivell nacional. Igual li passa a Donald Trump. Ara bé, a New Hampshire és Bernie Sanders el que es col·loca al capdavant de les enquestes. Ted Cruz torna al tercer lloc, però va guanyant posicions i allunyant-se de la resta de candidatures.

Les darreres enquestes diuen que Bernie Sanders se situaria a 26 punts de Hillary Clinton. Pel que fa als republicans, Donald Trump segueix dominant el mapa amb un 31% dels vots; Marco Rubio torna a ser segon amb un 17% i Ted Cruz li trepitja els talons amb un 14% des del tercer lloc.

Ara bé, cal tenir en compte dos factors més a l’hora d’interpretar les enquestes: els independents i els indecisos. El vot independent és decisiu a New Hampshire, ja que a diferència d’altres estats, tenen capacitat de decisió pel que fa al destinatari del seu vot. En el caucus d’avui, un 40% de l’electorat és independent, per la qual cosa és complicat saber per qui es decantaran i com poden canviar els resultats.

Pel que fa als indecisos, són una part important tant dels votants demòcrates com dels republicants, tot i que seran més decisius entre els segons. Un 31% de l’electorat definit com a republicà encara no té decidit el seu vot, davant el 16% de demòcrates que es troben en la mateixa situació.

En un primer moment, pot semblar irrellevant la tempesta de neu prevista per aquesta nit però pot condicionar els resultats, ja que potser molts dels votants no poden arribar fins a New Hampshire a causa de les condicions de les carreteres. De moment, el que està clar és que la pugna està al costat demòcrata i que per primer cop un socialista podria arribar a la carrera per la Casa Blanca.