Santamaría demana a Mas no “encomanar-se” de la desobediència

0
Santamaria procés independència
EP: Soraya Sáenz
Soraya Sáenz
EP: Soraya Sáenz

“Si els mateixos dirigents no compleixen la llei, com han de demanar a la resta que la compleixin i la respectin?”, pregunta

La vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, ha advertit el president de la Generalitat, Artur Mas, dels riscos d'”encomanar-se” dels plantejaments de la CUP per poder governar a Catalunya i ha recordat que a les urnes s’ha dit que el que planteja aquesta formació està molt allunyat del que vol la majoria dels catalans.

Segons la seva opinió, no pot condicionar el futur dels catalans a les seves pròpies “dificultats” per gestionar el seu futur polític i personal.

“Per governar un no s’ha de sotmetre a minories i a programes que són d’oberta desobediència en el marc de convivència”, ha manifestat Sáenz de Santamaría, després que la CUP exigeixi a Junts pel Sí passos irreversibles de ruptura amb Espanya abans de la sessió d’investidura.

En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, Sáenz de Santamaría ha volgut col·locar les coses “en els seus justos termes” afirmant que un 52% de ciutadans de Catalunya ha dit ‘no’ al programa de Junts pel Sí, i ha afegit que la CUP amb prou feines ha estat abonada a les urnes per un 8% de votants.

“És molt cridaner que es pretengui fer ara com a programa general el programa d’una formació que ha tingut 300.000 vots i un esquema de procés que ha estat rebutjat per la majoria del poble a Catalunya en unes eleccions democràtiques”, ha ressaltat la portaveu de l’Executiu.

Per això, ha cridat a reflexionar a tothom, especialment a l’actual president de la Generalitat que “sembla” que aspira a continuar presidint-la, i ha afegit que Mas no n’ha tingut prou de fracturar la societat i trencar la seva pròpia coalició (CiU), sinó que ara pretén portar a terme un programa que veu molt allunyat del que vol la majoria dels catalans.

“NINGÚ NO ESTÀ PER SOBRE DE LA LLEI”

Després que la CUP plantegi desobeir el Tribunal Constitucional (TC), Sáenz de Santamaría ha explicat que les lleis són l’expressió de la voluntat del conjunt dels ciutadans i ningú no hi està per sobre, “per molt que sigui un partit antisistema”.

[quote]”Si no vol encomanar-se d’aquests pronunciaments, jo el que li demanaria a tothom és que respecti la democràcia i la convivència. Les decisions dels tribunals estan per complir-les i les decisions dels tribunals posen de manifest el respecte a la llei i que tots som iguals davant de la llei”, ha subratllat.[/quote]

És més, la vicepresidenta del Govern espanyol ha advertit que si els mateixos dirigents d’una comunitat “no compleixen la llei, com han de demanar” a la resta dels ciutadans que la compleixin i la respectin.

UNES NOVES ELECCIONS NO SERIA “INNOVADOR”

Després de ser preguntada si creu que la situació a Catalunya fa que aquesta comunitat estigui abocada a la celebració d’unes noves eleccions, Sáenz de Santamaría ha assenyalat que en cinc anys ja porten cinc eleccions i, per tant, “no seria un escenari gaire innovador a Catalunya”.

A Catalunya cada vegada em sorprenen menys les notícies“, ha afirmat, després de recordar que també es van presentar conjuntament en una llista electoral els que eren cridats a exercir com a govern i oposició.

La vicepresidenta del Govern central ha manifestat que, quan s’elegeix un Parlament i un Govern, és per gestionar i servir els interessos dels ciutadans. “Quan un es troba en aquestes situacions per les dificultats de gestionar el seu propi futur personal i polític, el que no pot fer és condicionar el futur de tots els catalans a aquesta mateixa circumstància”, ha emfatitzat.

LA UNITAT DE MERCAT

La vicepresidenta ha estat preguntada també pel desenvolupament de la llei d’unitat de mercat, aprovada per eliminar traves administratives entre comunitats autònomes i l’estat.

Catalunya ha recorregut en contra de la norma, però l’aplicació de la llei no està suspesa, ha recordat Santamaría, i es treballa amb les comunitats autònomes per desenvolupar-la.

“Els qui més pegues han posat a aquesta llei d’unitat de mercat són aquells a qui els va més bé”, ha apuntat.

A més, la vicepresidenta ha assegurat que l’objectiu és que els empresaris tinguin com menys traves millor i que aquest és “un bé superior” que caldria tenir present.

L’Estat autoritza Catalunya a refinançar deute per 488 milions d’euros

La Generalitat necessita autorització perquè va incomplir els objectius d’estabilitat, deute públic i regla de despesa de l’any passat, per la qual cosa segons la Llei d’Estabilitat necessita el permís de l’Estat.

Aquesta autorització només podrà emparar operacions formalitzades fins al 31 de desembre del 2015, i Catalunya haurà de supeditar les operacions d’endeutament que formalitzi en execució d’aquesta autorització al compliment de l’objectiu de deute públic (30,4% del PIB regional) fixat per a aquest any.

D’altra banda, el Consell de Ministres ha autoritzat el pagament a Catalunya de 99,81 milions d’euros per a despeses ocasionats per la celebració de les pròximes eleccions a Corts Generals i per les eleccions al Parlament.