Santamaría demana a Mas respectar la independència

0
Soraya Sáenz de Santamaría
EP: Soraya Sáenz de Santamaría
 Soraya Sáenz de Santamaría
EP: Soraya Sáenz de Santamaría

No vol que els jutges tinguin pressions

La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha demanat aquest dijous al president de la Generalitat, Artur Mas, que assumeixi les seves “responsabilitats judicials” i no s'”empari” en  “altres” després de la consulta alternativa del 9 de novembre.

Segons ha afegit, ha de “respectar” la independència judicial “sense pressions i sense gaires miraments”.

“Crec que qui ja s’ha saltat la llei, el que no pot fer és deixar de respectar la Justícia“, ha manifestat Sáenz de Santamaría després de presentar, al costat del ministre de Justícia, Rafael Catalá, el sistema a través del qual es comunicaran els nous naixements des dels hospitals als registres civils.

La portaveu de l’Executiu ha assenyalat que les democràcies es caracteritzen, entre d’altres coses, pel respecte de tots els ciutadans al Poder Judicial i a la seva independència.

[quote]”I vull recordar-l’hi avui a Artur Mas. També vull recordar-li que durant tot aquest temps ha anat perdent legitimitat política. Que no perdi legitimitat democràtica col·locant-se per sobre de les institucions”, ha emfatitzat.[/quote]

Sáenz de Santamaría ha subratllat que si els ciutadans tenen l’obligació de respectar la llei, els governants han de fer-ho “encara més”, així com “respectar altres institucions que tenen tant o més legitimitat democràtica”.

“Crec que Artur Mas hauria de respectar la independència dels jutges, assumir les seves responsabilitats, no les polítiques, sinó les seves responsabilitats judicials, no emparar-se en l’organització d’altres i respondre davant de la Justícia quan la Justícia ho ha reclamat com està fent, sense pressions i sense més miraments”, ha emfatitzat.

ANIVERSARI DE LA MORT DE LLUÍS COMPANYS

Després de ser preguntada per la resposta del Govern espanyol a les peticions que s’han fet des de Catalunya perquè es demani disculpes o s’anul·li la sentència sumaríssima a Lluís Companys, expresident de la Generalitat durant la Guerra Civil, Sáenz de Santamaría ha assenyalat que el “fonamental” és “conèixer bé” la història “en tota la seva amplitud i amb la valoració més neutral”.

Segons la seva opinió, les persones que han viscut aquests moments no mereixen que aquest assumpte es converteixi en una qüestió es “tiren a la cara” els uns als altres.

[quote]”La nostra obligació en relació amb la història és conèixer-la en tota la seva amplitud i evitar que moltes coses que hem viscut a Espanya i a Europa no tornin a produir-se. I hem de fer-ho també des de la legalitat, des del respecte a la democràcia i el compliment de la llei”, ha conclòs.[/quote]