Gran-tempesta-solar-Diari-Català

La Casa Blanca pren mesures davant una possible gran tempesta solar que deixaria al món sense energia

Una gran tempesta solar podria amenaçar seriosament al nostre planeta, adverteixen els científics de l’Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica. Si es donés el fenomen, els talls d’energia i de telecomunicacions durarien setmanes o mesos, afirmen. La setmana passada la Casa Blanca va publicar la seva estratègia Nacional de Meteorologia Espacial i un Pla d’Acció per a millorar la previsió del clima espacial i mesurar amb precisió el risc associat a fenòmens com les tempestes solars.

Les tempestes solars representen un gran desafiament“, va admetre John P. Holdren, director de l’Oficina de Ciència i Tecnologia de la Casa Blanca. “El clima espacial és un fenomen natural que té el potencial suficient per causar efectes perjudicials en l’economia de la nació i el benestar de la societat“.

El Govern dels Estats Units coordinarà els esforços en la predicció del clima espacial, la preparació de la infraestructura i l’educació, segons es desprèn dels seus dos nous documents: l’Estratègia Nacional de Meteorologia Espacial i el Pla d’Acció. Entre els punts clau d’aquest programa figura el monitoratge de la vulnerabilitat a terra, així com la millora de les previsions i de la cooperació internacional, inclosa una reunió internacional sobre els impactes socials i econòmics d’una possible gran tempesta solar.

Tot i que es tracta d’un escenari poc probable, ja que una tempesta solar massiva es deslliga aproximadament una vegada cada 500 anys, si arribés a produir-se tot el que depèn de l’electricitat podria col·lapsar.