El risc de depressió augmenta en ancians que han patit càncer o hipertensió

Una investigació portada a terme pels professionals sanitaris del CAP Pubilla Cases de l’Hospitalet de Llobregat ha determinat que el risc de depressió en ancians augmenta entre aquelles persones que han patit un càncer, les que són hipertenses, les que tenen dèficit nutricional o ansietat i les que estan faltes d’activitats d’oci.

L’estudi, que ha comptat amb la col·laboració de l‘Institut Universitari d’Investigació en Atenció primària Jordi Gol, identifica noves variables associades al risc de depressió entre les persones més grans de 75 anys.

Es tracta d’un col·lectiu en el qual hi ha dificultats per diagnosticar la malaltia a causa de les patologies cròniques i altres problemes que es produeixen de manera simultània, segons ha detallat la Direcció d’Atenció Primària Costa de Ponent en un comunicat.

Un dels responsables de l’estudi, Eduardo Kronfly, ha explicat que “els símptomes afectius poden passar desapercebuts o ser atribuïts al procés natural l’envelliment”.

A més de les variables mèdiques, nutricionals i socials, l’estudi identifica un altre grup de riscos associats a la depressió, tot i que més petits, com són el dèficit visual, la polifarmàcia, l’alteració de la mobilitat i les limitacions de les activitats bàsiques diàries de l’àrea funcional.

El projecte s’ha fet a partir d’entrevistes a un total de 290 persones més grans de 75 anys ateses al CAP Pubilla Cases, amb una prevalença del risc de depressió del 37,2%.

MÉS PREVALENÇA EN DONES

El projecte també ha confirmat l’associació amb altres riscos ja coneguts com la viduïtat, els trastorns cognitius i la reducció de l’activitat física i del contacte social, i també que la prevalença és més gran entre les dones que els homes.

Els autors de l’estudi recomanen la incorporació dels nous factors de risc als estudis sobre la depressió entre els ancians que es portin a terme a partir d’ara.