Argentina: Scioli i Macri, en negociacions amb Sergio Massa

0
Sergio Massa_Argentina. En negocions amb Sergio Massa tant Daniel Scioli com Mauricio Macri
Sergio Massa, derrotat a la primera volta de les eleccions argentines, clau en aquesta segona | Foto: Europa Press

 

El candidat oficialista i el conservador Mauricio Macri es troben en negociacions amb Sergio Massa, que va obtenir el 21% dels vots a la primera volta

 

Els resultats electorals del passat diumenge a les eleccions argentines han deixat algunes conclusions i, sobretot, una pugna molt oberta per saber qui serà el proper president del país.

La principal conclusió d’aquesta primera volta és que un no es pot refiar de l’enquestes. Poques hores abans d’obrir-se els col·legis electorals al país, els mitjans encara debatien sobre la possibilitat de que Scioli, el candidat oficialista recolzat per la presidenta en funcions Cristina Fernández de Kirchner, pogués guanyar amb majoria suficient per evitar una segona volta. Però la realitat, coneguda amb l’escrutini, és que l’empat tècnic amb el seu màxim rival polític, Muaricio Macri, condemna a Scioli a treballar molt més dur si vol ser president de l’Argentina.

Ara tots dos candidats, Scioli i Macri, miren cap el 22 de novembre, data en la que se celebrarà la segona volta d’aquestes eleccions presidencials. Davant l’empat entre ells dos de diumenge passat, tant Scioli com Macri han de buscar el suport dels votants de les altres formacions que ja no poden optar en aquesta segona volta. En concret, qui arrastra més votants és el tercer candidat més votat, Sergio Massa. Aquest ex-kirchnerista va aconseguir el 21% dels vots a la primera volta, una quantitat important que ara tant Scioli com Macri volen fer seus de cara a la segona i definitiva volta. Tant és així que, segons explica a El País el periodista Carlos E. Cué, Scioli hauria ofert a Roberto Lavagna -referent econòmic de Massa- el ministeri d’Economia del seu futur govern per guanyar-se, d’aquesta manera, la confiança de Massa i, per tant, la dels votants d’aquest advocat i diputat nacional.

 

Macri, “en converses” amb Massa

Per la seva banda, Mauricio Macri, candidat de Cambiemos, ha reconegut als mitjans estar en conversacions amb Massa. “Hi ha voluntat d’acordar polítiques, de buscar coincidències”, ha explicat Macri en unes declaracions recollides pel diari argentí El Día. Aquesta aproximació entre Macri i Massa es pot entendre com més natural, donada la condició d’ambdós d’allunyats del kichnerisme i l’oficialisme. Per més que Scioli hagi intentat fer pública la seva intenció d’apropar-se al centre ideològic si guanya les eleccions, el populisme que ha rodejat el govern de la seva predecessora fa que molts analistes concloguin que el que semblen voler ara els argentins és un canvi cap a un govern de majoria conservadora. Sense anar més lluny, especulen diversos diaris argentins que l’entorn de Scioli porta temps recomanant-li que es desenganxi de la vidua de Néstor Kirchner.

Les negociacions entre Macri i Massa prometen ser llargues i qui sap si Scioli pot tenir arguments per convèncer els votants indecisos, els d’altres formacions o, fins i tot, els seguidors de Massa. Él que està clar és que una entesa entre Macri i Massa pot suposar la fi al kirchnerisme amb un canvi tant notable que faria que la pròpia Cristina Fernández de Kirchner es plantegés seguir més activa que mai políticament que mai per ser la veu forta del partit, ja que s’haurà entés que el seu relleu, Scioli, haurà fracassat com a tal.

Compartir
Article anteriorManuel Valls obre les portes de la lliga francesa al Barça
Article següentSúmate recolza a JxSi i la CUP
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]