El Secretari d’Economia descarta incomplir l’objectiu de dèficit

0
Pere Aragones Junts x Sí
El Secretari d'Economia, Pere Aragonès | Foto: Europa Press

El Secretari d’Economia, Pere Aragonès, diu que la Generalitat no incomplirà l’objectiu de dèficit marcat per l’Estat, tal i com demanava la CUP

El Secretari d’Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, ha llençat avui una advertència a la CUP: si no s’aproven els pressupostos no es podrà “avançar en l’objectiu polític de la legislatura”. A més, ha avisat que des del Govern català no s’incomplirà l’objectiu del dèficit marcat per l’Estat, que ara per ara correspon a un 0,7% del PIB.

Segons ha declarat en una entrevista a l’ACN, no complir amb les exigències del dèficit “obligaria els proveïdors – hospitals, ajuntament i entitats socials -” a finançar-lo. “Creiem que cal gestionar els diners amb cura i no posar en els pressupost més despesa que aquella que podem assumir”, a la qual cosa ha afegit que l’únic que pot finançar el dèficit és el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA).

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha remarcat a una entrevista a RAC1 que no és cert que l’Estat deixés de finançar la Generalitat si no complís amb el dèficit. “Si Catalunya no pot tornar el FLA, l’Estat fa fallida”. Segons la diputada, “és evident que hi hauria un acord”.

 

“És necessari aprovar els pressupostos”

Pere Aragonès ha sentenciat que “és necessari aprovar els pressupostos” per així poder “avançar en l’objectiu polític de la legislatura”, que bàsicament consisteix en posar en marxa les estructures d’Estat que permetin posar “el país a les portes de la independència”. Així, una pròrroga dels comptes suposaria també la prorrogació de les estructures d’Estat.

Els pressupostos que va presentar el Govern la setmana passada destinen una partida de 48 milions d’euros per fer possible el desplegament de la Hisenda pròpia, “peça fonamental” per aconseguir un Estat propi. A això se li sumen 50 milions d’euros més, que servirien per portar a terme l'”acció exterior” en la qual s’hi inclou la “tasca internacional que és clau per portar endavant el procés”.

El Secretari d’Economia de la Generalitat ha afirmat que respecta la decisió tant de la CUP com d’altres formacions polítiques de presentar esmenes als Pressupostos, però creu que “no és coherent”. Tot i així, creu que les negociacions amb la CUP per a què retirin l’esmena que van presentar “s’allargaran fins l’últim moment però arribaran a bon port”.

Tanmateix, ha remarcat la necessitat de discreció en les negociacions amb la formació anticapitalista per “garantir que acabin amb èxit”. Alhora ha recordat que han augmentat el pressupost en despesa social i que s’hi destinarà una partida de 873 milions d’euros, per la qual cosa haver-ne de prescindir seria una “oportunitat perduda”.