S’anticipa la derrota abans de la segona sessió d’investidura

0
Pedro Sánchez investidura
El candidat a la presidència del Govern, Pedro Sánchez, durant la primera sessió d'investidura. Foto: Europa Press.

Aquesta tarda se celebra la segona sessió d’investidura, en què es preveu que no hi hagi canvi de vots i que Pedro Sánchez torni a perdre

Després de la primera sessió d’investidura, el Secretari General del PSOE i el candidat a la presidència del Govern espanyol, Pedro Sánchez, no ha canviat l’estratègia. Ell i el seu equip no s’han reunit amb altres partits dels quals podien aconseguir el suport; només han trucat al PNB que ja ha anunciat que no canviarien el seu vot.

Des del PSOE, i després d’un debat d’investidura on es va tensar encara més la relació tant amb el PP com amb Podemos, han decidit adoptar l’estratègia d’enrocament i esperar un canvi en els vots que vingui per la inèrcia. Els nacionalistes bascos eren una de les seves opcions que en principi semblaven més viables, però des de la formació van declarar que l’agenda basca no s’incloia en la proposta.

El mateix discurs que segueixen els d‘ERC i Democràcia i Llibertat, que van dir des d’un principi que no donarien suport a un partit que no inclou el referèndum ni l’agenda catalana al seu partit. Tant PNB com les dues formacions catalanes van afirmar que hagués estat més fàcil una negociació amb les forces d’esquerres.

De fet, el portaveu de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, va dir al Congrés sobre la negociació amb les esquerres que “no és còmoda. Ho admeto. Però la majoria existeix si vostè està disposat a activar-la”. Pedro Sánchez va aprofitar aquestes declaracions per atacar a Pablo Iglesias dient que per què no s’oposava a la dreta de Democràcia i Llibertat però sí a Ciutadans.

El Secretari General socialista segueix dient que el pacte d’esquerres “no suma”, tot i que ha seguit endavant amb el signat amb Ciutadans, que té 40 escons menys al seu favor que el “front del canvi”. El problema es troba amb la línia vermella del referèndum, el punt més difícil per al PSOE, ja que fa que el sector crític – format en gran part pels socialistes andalusos, que són un terç del grup parlamentari – ho va establir com a punt intocable.

La situació, llavors, no ha canviat. Els 219 diputats i diputades que votaren que no – amb l’abstenció de la diputada de Coalición Canaria Ana Oramas i una altra de Ciutadans – han afirmat que mantindran el seu vot. La votació d’avui es guanya per majoria simple, el que consiteix en obtenir més que no als resultats. El PSOE necessitaria sumar almenys més abstencions per a què això passés, però si no hi ha canvis sorpresa d’última hora, el president del Congrés haurà de comunicar al Rei que no hi ha president.

Si no hi ha cap moviment a la votació de les 19:45 hores al Congrés, Pedro Sánchez fracassarà en ser investit per segon cop. A partir de dilluns començaria un termini de dos mesos – fins al 2 de maig – per seguir proposant candidatures a la presidència del Govern. Si això no passa, el president del Senat convocarà noves eleccions, que seran previsiblement el 26 de juny.

L’equip negociador i Pedro Sánchez acusen a Pablo Iglesias i els seus de voler “abocar-los a unes eleccions”. El cert, però, és que a cap de les formacions principals al Congrés els hi beneficiarien uns nous comicis. Tot i que alguna de les enquestes publicades durant els processos de negociació donaven un lleuger avenç al PSOE i un lleuger retrocés a Podemos, la situació després del debat és molt diferent i segurament ho siguin els resultats.