Segueix la polèmica entorn a la proposta de reforma del TC

0
Tribunal Constitucional declaracio independentista
Foto: Europa Press
800px-Tribunal_Constitucional
Vista exterior del Tribunal Constitucional

 

La reforma de llei orgànica, presentada pel PP, podria ser inconstitucional

 

El Partit Popular va presentar en debat al Congrés una proposta de reforma ‘exprés’ del Tribunal Constitucional, la qual va comptar amb el rebuig frontal de la resta de grups parlamentaris, ja que dota al Constitucional del poder de suspendre a càrrecs públics que no compleixin les seves sentències. El propi Partit Popular ha admès que aquesta reforma ha estat pensada per intentar aturar el sobiranisme català, en una eventual suspensió del càrrec del president sortint de les eleccions del proper dia 27 de setembre.

El cas és, però, que es tracta d’una reforma única, que no només troba escassos símils a nivell internacional, sinó que a més la seva legalitat és dubtosa: en primer lloc, perquè la Constitució només permet com a vies de destitució d’un president les eleccions, les mocions de censura i les qüestions de confiança (la reforma parla de “suspensió”, però no aclareix el temps de la mateixa); i en segon lloc, perquè diferents constitucionalistes critiquen que s’atorgui a un tribunal competències que corresponen als parlaments (com succeeix, per exemple, amb l’impeachment nord-americà), a més de que es vulnerin drets com el de recórrer en segona instància.

Amb tot, irònicament, la generalitat amb la qual està escrita la proposta de reforma de llei orgànica permetria la suspensió de qualsevol càrrec públic, inclosa la figura del President del Govern espanyol. Així doncs, s’observa una precipitació evident en aquesta proposta, possiblement per intentar donar una resposta ràpida (i alhora ferma) al procés d’independència català. No és d’estranyar, doncs, que novament no compti amb el suport de cap formació del Congrés llevat del propi PP (quelcom al que malauradament ens hem anat acostumant), rebent fins i tot l’oposició frontal d’un PSOE darrerament poc crític en aquestes qüestions.