El Senat brasiler expulsa Dilma Rousseff com a presidenta

0
Dilma Rousseff
Dilma Rousseff espera el resultat de la votació al Senat | Foto: Europa Press

Dilma Rousseff ha estat cesada de forma permanent com a presidenta del Brasil pel vot favorable de 61 senadors i només 20 en contra

El Senat del Brasil ha aprovat aquest dimecres la destitució definitiva de Dilma Rousseff com a presidenta del país, i posa així final a més d’una dècada de Govern de l’esquerrà Partit dels Treballadors (PT). Un total de 61 senadors han votat a favor del cessament permanent de Rousseff, és a dir, més dels 54 que calien com a mínim perquè el procés d”impeachment’ triomfés. Només 20 han mostrat el seu suport a la ja expresidenta.

Rousseff ha estat declarada “culpable” d’un “crim de responsabilitat” en què va incórrer quan va ordenar un augment de la despesa pública en plena campanya per a la seva reelecció, el 2014, sense la necessària autorització del Congrés. Els senadors enfrontats al PT, encapçalats per l’ara governant Partit del Moviment Democràtic Brasiler (PMDB), han celebrat el resultat de la votació amb un enèrgic aplaudiment i fins i tot han entonat l’himne del Brasil.

Michel Temer, del PMDB, que va assumir el càrrec de manera interina el passat 12 de maig en espera que es resolgués el judici polític contra Rousseff, prendrà possessió de manera indefinida en una cerimònia que es farà en les pròximes hores a porta tancada.  Tot i que tècnicament Temer està facultat per concloure el mandat presidencial de Rousseff, que s’estén fins al 2018, sobre l’horitzó planeja la possibilitat que es convoquin eleccions anticipades per superar la crisi política.

Tot i això, la decisió del Senat podria no ser definitiu. Aquest dimarts, el diari local ‘Estadao’ va revelar que la defensa de Rousseff estava preparant un recurs per presentar davant del Tribunal Suprem en el cas que la cambra alta decidís apartar-la definitivament del càrrec.

La líder brasilera, que aquest dilluns passat va intervenir per pronunciar el seu al·legat de defensa, sosté que és innocent i que l”impeachment’ és fruit d’una “venjança política” dels qui no han aconseguit arribar al poder mitjançant les urnes. És la segona vegada que un ‘impeachment’ acaba amb el mandat d’un president al Brasil. L’únic precedent és el de Fernando Collor (1990-1992), que va renunciar hores abans que el Senat el cessés per corrupció.

 

Podrà exercir càrrecs públics

El Senat del Brasil ha rebutjat la pena d’inhabilitació proposada contra la ja expresidenta Dilma Rousseff, que li hauria impedit exercir càrrecs públics durant els pròxims vuit anys, com a part de la votació sobre l”impeachment’.

Un total de 42 senadors han votat a favor de la inhabilitació de Rousseff, 12 menys del mínim de 54 que es necessitava per apartar la líder esquerrana de la vida pública brasilera durant un temps, segons informa la premsa local.

Rouseff ha aconseguit deslliurar-se d’aquesta pena accessòria perquè el president del Tribunal Federal, Ricardo Lewandowski, que ha estat qui ha dirigit l’impeachment’, ha accedit que els senadors votessin per separat el cessament i la inhabilitació.