Sense novetat en el Congrés

0
Pedro Sánchez Felip VI investidura
El rei Felip VI i Pedro Sánchez després de les converses per a la investidura. Foto: Europa Press.

El rei Felip VI tanca avui la segona ronda de negociacions amb les reunions amb Pedro Sánchez i Mariano Rajoy

Cada dos de febrer se celebra el Dia de la Marmota, però sembla ser que al Govern espanyol es dóna des del passat 13 de gener, quan va començar de manera oficial el procés d’investidura per escollir nou president del Govern. El rei Felip VI acaba avui la segona ronda de negociacions tal i com va acabar la primera: amb Pedro Sánchez i Mariano Rajoy i amb la incertesa de no tenir candidat a la presidència.

L’escenificació de les negociacions va culminar amb el Comitè Federal del PSOE, on el Secretari General socialista va assegurar que qualsevol possible pacte es consultaria a la militància del partit. Pedro Sánchez es veu preparat per ser el president del Govern espanyol, però no sap escollir una línia clara i segueix pensant que la millor estratègia és “estendre la mà” a Ciutadans i a Podem. Encara que totes dues formacions hagin dit per activa i per passiva que no participarien d’un govern on l’altre hi fos.

Pel que fa a Mariano Rajoy, president en funcions del Govern espanyol i cap de llista de la candidatura més votada, no recull els suports suficients per proclamar-se guanyador. Per tant, ha decidit adoptar l’estratègia que li ha funcionat durant quatre anys: esperar.

Rajoy no parla, es manté al marge. Qui fa les declaracions són membres de la cúpula del seu partit, que hi ha dies que es contradiuen i d’altres que aposten per presentar iniciatives. Però, bàsicament, el plantejament és cada vegada el mateix: Sánchez ens hauria de recolzar perquè sinó Espanya pot acabar trencada i la del Partit Popular és la llista més votada.

Ara, però, es presenta una altra opció en un principi descartada pels populars: noves eleccions. El temps es va escurçant i repetir els comicis està cada vegada més a prop. A l’Estat espanyol no s’ha viscut mai una situació així, per la qual cosa pactar o processos d’investidura llargs queden lluny de l’imaginari polític.

Ara bé, cada dia està més prop del dels populars. Algunes de les enquestes publicades aquests darrers dies segueixen donant la victòria al PP amb uns resultats reforçats respecte als obtinguts el passat 20 de desembre. Només són prediccions, però des de la cúpula conservadora s’han començat a mirar amb lupa.

Des del partit ja no veuen probable que els barons crítics del PSOE pressionin Pedro Sánchez per donar suport o abstenir-se si Rajoy es torna a presentar com a candidat a la investidura. A més, ja ha donat el no definitiu a recolzar una altra formació de govern on ells no siguin el principal partit.

Res està confirmat i de moment, no hi ha cap novetat en el Congrés. Felip VI té dues opcions si la conversa amb Rajoy torna a fracassar. Pot proposar a Pedro Sánchez que formi govern o pot obrir una tercera ronda de consultes. L’escenari, però, no variaria gaire al viscut durant aquests quasi dos mesos.

Mentrestant, es produeix una situació paradoxal: hi ha molta expectació per saber que no passarà res. Des del PP s’espera que un pacte amb PSOE i Podemos no prosperi. Des del PSOE s’espera que almenys una de les dues forces es decideixi i puguin seguir endavant. Des de fora s’espera que la situació es desencalli. El resultat de l’última conversa de la segona ronda de negociacions ha estat sentenciat des de la cúpula popular: Rajoy tornarà a rebutjar ser candidat a la investidura.