Ser Ciutat Literària, una “oportunitat enorme” per Barcelona

0
Berta Sureda cultura unesco barcelona ciutat literaria
A la dreta Berta Suerda, comissionada de Cultura a l'Ajuntament de Barcelona | Foto: Europa Press

Berta Sureda, comissionada de Cultura de l’Ajuntament, valora molt positivament que Barcelona hagi estat declarada Ciutat Literària per la Unesco

 

EP / La comissionada de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Berta Sureda, ha assegurat aquest divendres que ser declarada Ciutat Literària per la Unesco “representa una oportunitat enorme” en què es posarà a treballar com més aviat millor.

Sureda ha considerat que aquest reconeixement internacional permet a la ciutat treballar en tota la cadena -des de l’escriptor fins a la distribució i la venda-, i reforçar els processos més febles.

La comissionada ha opinat que és una oportunitat i un repte al mateix temps, i ha anunciat que començarà a treballar en aquesta capitalitat com més aviat millor després del Nadal: “No podem perdre el temps”.

Sureda ha dit és una molt bona notícia i que, si bé aquest era un projecte de l’anterior equip de govern, és un dels primers que el nou executiu ha donat suport “sense pensar-ho”.

“Representa un reconeixement a la riquesa d’un sector importantíssim com és el sector del llibre”, ha dit Sureda, que augura que aquesta candidatura permetrà reforçar la presència de la ciutat en fires internacionals.

Nous projectes

Sureda ha remarcat que, sobretot, aquesta candidatura permetrà que idees “que fins ara eren projectes, ara poden ser realitat”.

La ciutat -que ha viscut aquest 2015 tancaments d’algunes llibreries històriques- subvencionarà l’activitat de les llibreries, convocatòria que estava prevista per a finals de mes, a més de portar a terme altres mesures que no comporten subvenció però que busquen evitar tancaments.

Entre els seus projectes està treballar molt la proximitat i l’entramat literari dels districtes; crear un segell de proximitat; que l’ajuntament localitzi locals a baix preu per emplaçar llibreries i “no només que no tanquin, sinó que es multipliquin”.

A més, Sant Jordi 2016 serà una jornada especial per fer visible aquesta capitalitat, amb activitats encara per determinar.

La declaració com Ciutat Literària porta associat un pressupost del consistori de 166.000 euros per garantir la seva gestió i, tot i que la Unesco no realitza aportació econòmica, l’adhesió de Barcelona a aquesta xarxa internacional facilita la recerca de fons europeus: “És molt més fàcil que t’ho concedeixin”.