Aquest divendres El Periódico publica una enquesta que dona de nou la victòria al PP i un increment important de vots a Ciutadans. Repassem altres conclusions

 

1 – El centre-dreta frega la majoria absoluta

Malgrat que seria de nou el partit guanyador de les eleccions, el Partit Popular perdria escons. Dels 123 que té actualment passaria a tenir entre 107 i 110. Però encara que sembli estrany, unes noves eleccions li facilitarien repetir govern, ja que el que seria el seu company al centre-dreta, Ciutadans, es veu beneficiat de les negociacions per a la investidura de Sánchez i passaria dels 40 escons actuals a tenir entre 59 i 62, el que li permetria fins i tot superar a Podemos com a tercera força política.

Sumats, PP i Ciutadans obtindrien –en la millor forquilla- 172 escons, a només quatre de la majoria absoluta (176), el que facilitaria molt la investidura d’un president –presumiblement del PP-. Tot i que no seria suficient amb els vots d’aquests dos partits, només necessitarien l’abstenció d’algun partit amb cinc diputats o més.

2 – Podemos rep un correctiu

Sens dubte, un dels ‘derrotats’ de les negociacions i el debat d’investidura és, segons aquesta enquesta del GESOP per El Periódico, Podemos. El partit de Pablo Iglesias obtindria un 18,1% dels vots –dos punts i mig menys que el 20D- i perdria uns nou diputats, per quedar-se entre 58 i 61 –ara en té 69-. A més, el seu líder, Iglesias, passa a ser un dels pitjors valorats d’Espanya, amb una nota de 3,6, només superada pel 3,4 de Mariano Rajoy.

A més, el 33,8% dels enquestats creuen que Iglesias va ser qui ho va fer pitjor al debat d’investidura i prop de la meitat dels espanyols consideren que Podemos hauria d’haver-se abstingut a la votació.

3 – Alberto Garzón (IU), el millor valorat

Izquierda Unida –Unidad Popular al Congrés- pot presumir de ser, després de Ciutadans, qui més guanyaria en cas de repetir-se les eleccions. Si bé mai la llei electoral ha estat del costat d’IU, l’enquesta mostra que bona part dels vots perduts per Podemos anirien al sarró d’IU, que passaria dels dos diputats obtinguts el 20D a una forquilla entre set i nou, el que els permetria recuperar el grup parlamentari propi.

D’altra banda, el seu líder, Alberto Garzón, és el millor valorat de l’enquesta juntament amb Albert Rivera –el de Ciutadans el supera per una dècima- amb un 5. Però, més enllà d’això, Garzón és qui rep més aprovació per part dels seus votants ja que és el millor valorat amb diferència entre el seus votants, que li atorguen de mitja un 8,3. El següent millor valorat entre els seus votants és Albert Rivera amb un 7,2.

A mode d’anècdota, Alberto Garzón és el líder espanyol millor valorat entre els enquestats catalans. Obté un 5,4, per sobre de Pablo Iglesias i Pedro Sánchez, segon i tercer respectivament.

4 – Pedro Sánchez, millor considerat a Catalunya que a Espanya

Pedro Sánchez es pot considerar consolidat, de moment, com a líder i candidat del PSOE. El seu partit no perdria gaire amb unes noves eleccions –obtindria entre 88 i 91 diputats- i la seva figura com a candidat quedaria intacta. Són més els espanyols que consideren que seria un bon president que els que consideren el contrari (48,6% contra 43,1%). En canvi, el percentatge més alt de confiança l’obté a Catalunya, on un 50,3% dels enquestats creuen que seria un bon president.

5 – Tothom veu noves eleccions

L’enquesta del GESOP mostra el pessimisme dels espanyols respecte la situació política. Malgrat el 61,8% dels enquestats no volen que es repeteixin eleccions, el 72,9% creuen que es tornaran a convocar. Aquesta dada denota una baixa confiança en l’entesa entre els diferents líders polítics.

Per partits, els socialistes són els que més volen un acord (80,9%) mentre que són els votants del PP (81%) els més pessimistes sobre poder evitar nous comicis. És remarcable que només el 48% dels votants d’ERC volen que s’arribi a un acord de govern, mentre que entre l’altre partit català, Democràcia i Llibertat, els que aposten per una entesa arriben al 62,5%

6 – DiL continua en caiguda mentre ERC guanya

Si el 20D Convergència, amb la seva marca Democràcia i Llibertat, va obtenir els pitjors resultats al Congrés de la seva història (8 diputats), unes noves eleccions el farien marcar un nou mínim històric, quedant-se amb entre 6 i 7 diputats.

En canvi, l’altre partit sobiranista, ERC, continuaria amb la seva inèrcia positiva per passar de 9 diputats a 10.

7 – Dos mesos per saber si hi hauran eleccions

La directora del GESOP, Àngels Pont, i el director d’El Periódico, Enric Hernández, coincideixen en el seu anàlisi a assenyalar que aquests pronòstics encara no són definitius, ja que queden 53 dies fins que s’hagin de convocar noves eleccions i, de la mateixa manera que Podemos ha sortit perdent de les negociacions fins ara, pot ser que la truita canviï els propers dies i setmanes.

 

Compartir
Article anteriorMercedes-AMG E 43 4Matic, el petit AMG
Article següentEls últims dies de Michael Douglas
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]