Set dones mortes - Diari Català
GVA

Ja són 48 les dones assassinades per homes a Espanya des de començaments d’any

Un total de set homicidis perpetrats en nou dies eleven el balanç mortal de la violència de gènere a 48 dones assassinades pels homes amb els quals mantenien o havien mantingut una relació de parella, tres d’elles aquest cap de setmana a Madrid, Sevilla i Tarragona.

A Madrid, una dona de 32 anys va ser assassinada presumptament per la seva exparella, un home de 34, al barri de Carabanchel. Ell, que va ser detingut per ser posat a disposició judicial, tenia antecedents per maltractaments, segons les fonts policials consultades per Europa Press. És el tercer feminicidi que es registra a la comunitat autònoma aquest any.

A Sevilla, a Marchena, un home va apunyalar la seva dona dissabte i va tractar d’autolesionar-se. Ella, de 42 anys, va morir diumenge a l’hospital Virgen del Rocío i ell va ser detingut per la Guàrdia Civil i passarà a disposició judicial.

En el cas de Tarragona, un home ha estat detingut al Vendrell acusat de matar la seva dona, que el matí d’aquest diumenge s’ha precipitat des d’un habitatge. Així i tot, la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere està a l’espera que se li confirmi oficialment que es tracta d’un crim d’aquestes característiques.

Aquests tres casos eleven a set els perpetrats per homes en els últims nou dies a Espanya, des que el 7 de novembre desenes de milers de persones de tot el país sortissin als carrers de Madrid a exigir que les violències masclistes es converteixin en una qüestió d’Estat.

Aquell dissabte va ser assassinada una dona a Baena (Còrdova), diumenge una dona a Lliria (València), dilluns una dona a Oviedo (Astúries) i dimecres una dona a Sanlúcar La Mayor (Sevilla), totes a mans dels homes amb els quals mantenien o havien mantingut una relació sentimental.

En total, es comptarien així 48 feminicidis des de començaments d’any, als quals caldria sumar els quatre casos que encara segueixen pendents d’aclarir-se, assassinats de dones comesos a Torredelmar (Màlaga), Gijón (Astúries), Bilbao i Fuengirola (Màlaga) dels quals la Delegació del Govern espanyol encara no ha constatat que es produïssin en el marc de la violència de gènere. En tot l’any passat van ser assassinades 54 dones a Espanya i fins al 12 de novembre se’n comptaven 46.