Es celebra el Dia d’Europa en un context on problemes com el Brexit o la crisi migratòria deixen en evidència al projecte europeu

El 9 de maig es celebra el Dia d’Europa. Un dia que serveix de record de la Declaració Schuman, en el qual el ministre francès d’exteriors, Robert Schuman, va donar el primer pas per integrar els estats europeus al proposar que el carbó i l’acer d’Alemanya i França tinguessin una administració conjunta. La declaració va ser en 1950. Set anys després es va crear la primera Comunitat Europea dedicada al Carbó i l’Acer, el que seria l’origen de l’actual Unió Europea.

La Unió Europea sempre s’ha presentat com el projecte de la integració dels pobles d’Europa. No obstant això, en l’actualitat viu en hores baixes. El projecte està passant per uns problemes que haurà de superar si vol tenir èxit. Quins són els reptes que es planteja?

1- La crisi dels refugiats

La última proposta d’Europa per els refugiats és l’exigència de demanar 250.000 euros “per cap” a cada país que no vulgui participar en el sistema de repartiment. Per Europa és un “element dissuasiu” que motivarà la participació.  Malgrat això, deixa la seva posició en evidència. Europa ha deixat enrere els seus valors de la defensa dels drets humans i ha tancat la porta a persones que fugen d’una guerra. Molt criticat va ser el sistema de quotes que van proposar inicialment, i la mala gestió de la crisi migratòria.

2- El Brexit

El 23 de juny els britànics votaran en referèndum el Brexit, és a dir, si es queden o no la UE. Una amenaça per al projecte europeu, ja que si el Regne Unit deixa de formar part del club, les conseqüències són imprevisibles per la UE. Com quedaria la UE si un dels seus principals socis surt del projecte? No es dubta que seria un cop fort per al projecte europeu.

3- TTIP

L’Associació Transatlàntica per al Comerç i la Inversió – el conegut TTIP- està provocant molt males crítiques a la Unió Europea. El tractat que negocia amb els Estats Units suposa un intent d’obrir els mercats dels dos continents mitjançant  l’eliminació de les barreres proteccionistes. El tractat afavoriria a les empreses i perjudicaria les PIMES i als ciutadans europeus.

4- La crisi econòmica

El mal moment econòmic que viu Europa ha comportat unes polítiques d’austeritat per als països que pitjor situació estan passant. L’austeritat, guiada per Alemanya, ha comportat fortes retallades en molt dels països membres. A més, la implementació de l’euro ha sigut més perjudicial que beneficiós en un continent on, malgrat que s’intenti, no hi ha integració. Igual passa amb la imposició dels límits màxims de deute i els dèficits públics.

5- El Tractat de Schengen

La intenció del tractat era suprimir els controls en les fronteres interiors – entre països- i traslladar-ho als controls a les fronteres exteriors – amb països tercers-. Van establir un espai comú – l’espai Schengen- que permet circular de manera lliure a tota persona que hagi entrat per una frontera exterior o resideixi en un dels països que aplica el conveni. La reintroducció de controls fronterers en alguns països per frenar la immigració ha suposat un cop al tractat, que era un dels grans èxits del projecte europeu.

6- El creixement de l’extrema dreta

Àustria ha sigut l’últim país on l’ extrema dreta avança. Ja ha passat en altres països com França, Suècia, Bulgària, Dinamarca … Triomfen els partits xenòfobs que llancen un missatge patriòtic i van en contra de les immigracions. Un problema que preocupa tenint en compte el context actual.

7- El sentiment europeu

La idea d’un projecte europeu volia proporcionar un sentiment europeu a la ciutadania de la Unió Europea. No obstant això, el sentiment no s’ha acabat d’instal·lar entre els ciutadans. A més, les polítiques que es porten a terme no ajuden.

Set reptes que Europa ha d’afrontar la Unió Europea. El Dia d’Europa commemora l’origen del projecte europeu, ara fa 66 anys. Els problemes europeus són evidents.