S’inicia la ronda d’Ada Colau per governar barcelona

0

s'inicia la ronda d'Ada Colau per governar barcelona

Les primeres mesures d’Ada Colau a l’Ajuntament de Barcelona

La líder de Barcelona en Comú xifra en 160 milions dels prop de 2.500 que té la capital catalana el seu pla de xoc social, que qualifica de “prioritari i viable”

La líder de Barcelona en Comú (BComú), Ada Colau, inicia aquest dimarts la ronda de contactes amb la resta de formacions polítiques. Colau va prioritzar aquest dilluns els seus pactes amb les formacions d’esquerra i parlarà amb PSC, ERC i la CUP, descartant a CiU i PP d’entrada. Segons l’alcaldessa, la base de les converses per a un acord de govern municipal està clara: el programa electoral amb el qual ha guanyat la seva coalició a Barcelona.

No hem volgut precuinar cap política de pactes” va afirmar aquest dilluns a la nit Colau en La Sisena. La líder de BComú ha considerat perfectament realitzable, en cas de ser nomenada alcaldessa de la ciutat comtal el proper 13 de juny, el seu prioritari pla de xoc demesures socials, ambicioses i perfectament viable” que ha taxat en uns 160 milions d’euros dels més de 2.500 que té la ciutat.

El cap de llista de BComú ha declarat que la gran incògnita de la jornada electoral del 24M van ser les persones indecises que fet i fet van determinar el vot. Davant la qüestió sobiranista Colau ha dit que la prioritat és l’emergència social a causa de la crisi i ha reconegut que a Catalunya hi ha una mobilització legítima i exemplar que com a alcaldessa respectarà i defensarà.

Ada Colau, que va intervenir al programa ‘L’Intermedi’, va tenir l’oportunitat de saludar a Manuela Carmena, la candidata a ser nova alcaldessa de Madrid. Ambdues s’han felicitat mútuament alhora que anunciaven la prioritat de mesures d’emergència social. Sobre Manuela Carmena, Colau ha declarat que és “la millor alcaldessa que podia tenir Madrid. Madrid té molta sort de poder tenir-la com a alcaldessa i espero col·laborar amb ella“.

La candidata a ser alcaldessa de la capital de l’Estat, Manuela Carmena, s’ha acurat a destacar que la gran seducció d’aquesta campanya era sobretot amb els votants i que li agrada molt “treballar de persona a persona. “El que aglutina a Ara Madrid és la nostra posició personal, com a persones, no com a partits“, ha afirmat. De les primeres coses que ha fet avui la líder d’Ara Madrid és reunir-se amb antics companys de la judicatura per plantejar-los que la primera i prioritària mesura i en cas de ser triada alcaldessa serà la de la creació d’una oficina antidesnonaments.

La llei és relativament recent i ningú ha pensat què es fa amb la persona que es tira al carrer”, ha dit, i s’ha proposat que no hi hagi “mai més l’espectacle de deixar a una persona al carrer“.

Manuela Carmena ha suavitzat les tensions de la campanya amb la candidata del PP Esperanza Aguirre i ha assenyalat que en una hipotètica trobada amb ella parlarà de debò, sense embullar, ja que “som dues àvies i no podem lliscar-nos per la falta de respecte”. Amb sentit de l’humor ha assenyalat sobre aquest tema que “jo creo molt en la reinserció”.

El cap de llista d’Ara Madrid ha sentit en l’àmbit nacional que “ha passat algun molt important” en la jornada d’ahir en la qual “s’ha canviat la moneda de l’euro per la moneda de la il·lusió“.

Carmena ha mostrat la seva admiració per Ada Colau, “a la qual admiro moltíssim, és genial i una líder extraordinària” i ha afegit que ha estat “deliciós” contactar amb ella de qui preveu que serà una “líder meravellosa i importantíssima, promet un munt”.

Aquestes seran les primeres mesures d’Ada Colau al capdavant de l’Ajuntament de Barcelona

El pla de xoc de Barcelona en Comú planteja garantir l’alimentació dels joves, impulsar la lluita contra la precarietat des del Consistori, una moratòria immediata a la concessió de llicències hoteleres o mesures exemplaritzants com la retirada de cotxes oficials i dietes “injustificades”

Al febrer, Barcelona en Comú presentava un pla de xoc per als seus primers mesos de mandat i, ara, després de guanyar les eleccions, seran les primeres mesures que duran a terme. El pla se centra en quatre eixos: crear ocupació digna, diversificant el model productiu; garantir drets bàsics; revisar privatitzacions i projectes contraris al ben comú; i fer creu i ratlla i acabar amb els privilegis.

Per a les principals mesures d’aquest pla, l’equip de Colau compta a fer una inversió aproximada de 160 milions d’euros durant l’últim trimestre de 2015 i el primer semestre de 2016, que, apunten, representa una part raonable d’un Pressupost municipal que gira entorn dels 2.370 milions d’euros.

L’escenari, no obstant això, no l’hi posa fàcil. D’una banda, hauran de buscar pactes amb altres formacions –aquest matí Colau apuntava a ERC, PSC i CUP– per treure-les avanci. Per un altre, es trobaran amb dificultats per revertir mesures ja engegades per l’actual Govern, des de la reforma del Port Vell fins a les obres de la Diagonal. En la roda de premsa d’aquest dilluns, Colau assegurava que el Consistori de Xavier Trias segueix tancant contractes “a última hora” que comprometen els pressupostos dels propers anys.

1. Combatre la precarietat des de l’Ajuntament

Una de les mesures estavella de la candidatura en matèria d’ocupació és la creació de un segell municipal de qualitat de la contractació de l’Ajuntament. La seva idea és utilitzar les eines del Consistori per vetllar per les condicions laborals dels i les treballadores, el siguin de l’Ajuntament o d’empreses subcontractades. Es comprometen a revisar les clàusules dels contractes vigents i a incorporar en les clàusules de qualsevol contractació de l’Ajuntament condicionis de respecte als drets laborals per combatre la precarietat. Aquest pla de xoc també determina iniciar accions de control de les condicions laborals en les empreses instal·lades a la ciutat.

D’altra banda, plantegen un programa de formació i creació indirecta d’ocupació sostenible per generar a curt termini 2.500 llocs de treball amb una inversió d’uns 50 milions d’euros. El programa es concentrarà en cinc àrees: a) rehabilitació energètica d’habitatges; b) prevenció i gestió sostenible de residus; c) suport i enfortiment del teixit comercial de proximitat; d) atenció i cura de les persones, especialment nens, majors i persones amb dependència; f) foment de l’economia cooperativa i de la seva actualització tecnològica.

2. Garantir drets socials

En matèria de drets socials, els eixos són sis: habitatge, alimentació, subministraments bàsics, salut, mobilitat i dret a una renda municipal complementària. Es comprometen a dedicar “el màxim de recursos de l’Ajuntament a evitar els desnonaments per raons econòmiques i a garantir un reallotjament digne als qui ho necessitin”. Amb una inversió inicial de 50 milions d’euros, plantegen explorar la possibilitat que tot Barcelona sigui una zona de tempteig i retracto, perquè l’Ajuntament tingui prioritat en la compra d’immobles, per sota del preu del mercat, per dedicar-los a ús social.

Es comprometen a establir una taula de negociació amb les entitats financeres que executen desnonaments i/o tenen habitatges buits i, en cas d’incompliment de les seves obligacions, imposar-los les sancions que estableix la llei catalana de 2007 de dret a l’habitatge i que reivindica la PAH en una moció que va ser aprovada pel ple de l’Ajuntament. També impulsessin la cessió de pisos particulars al Consistori per enfortir el parc de lloguer social i un treball de suport als treballadors socials.

En matèria d’alimentació posen l’accent en la infància i l’adolescència i compten a dedicar-li 20 milions d’euros. Reforçaran els serveis de menjador des de les guarderies fins als instituts de secundària i augmentaran l’oferta de places gratuïtes, amb servei d’alimentació, en activitats d’oci durant les vacances, perquè nens i joves disposin de menjador tot l’any. També es comprometen a revisar els barems d’accés a beques menjador i reforçar canals de distribució d’aliments que no estigmatitzin.

Per respondre a la pobresa energètica, Barcelona en Comú pretén destinar un fons de cinc milions d’euros per als casos més urgents. Més enllà d’això, planteja una auditoria dels costos d’aquests serveis i una taula de negociació perquè les distribuïdores contribueixin a garantir l’accés a subministraments bàsics. En relació a l’aigua es comprometen a “introduir tarifes més justes” i iniciar els estudis per la remunicipalització de l’aigua, una de les apostes més sonades de la campanya.

La despesa pública en salut, apunten, hauria de ser finançat per la Generalitat, però es plantegen una inversió d’uns cinc milions d’euros en les seves propostes. Es comprometen a engegar campanyes d’acompanyament a les persones en situació de major vulnerabilitat i a pressionar a la Generalitat des del Consorci Sanitari per “revertir l’actual política de retallades i privatitzacions de serveis”.

En matèria de transport, una mesura que es comprometen a dur a terme en els primers 100 dies és la licitació dins dels 100 primers dies de la redacció del projecte per ampliar el tramvia per l’avinguda Diagonal, a pesar que acaba de ser reformada pel Govern de Trias. Plantegen la gratuïtat del transport fins als 16 anys i un 80% de descompte en els abonaments trimestrals per a les persones en atur o amb una renda inferior al salari mínim interprofessional.

La candidatura es compromet a crear una renda municipal complementària per a totes les famílies sota el llindar de la pobresa que se sumeix a les prestacions ja rebudes fins a arribar al 60% de la renda mitjana de ciutat, d’uns 600 euros. Per a això dedicaran una inversió inicial de 25 milions d’euros. També plantegen abanderar la defensa des de Barcelona d’una Renda Garantida de Ciutadania en Catalunya.

3. Ni cotxes oficials ni dietes “injustificades”

Acabar amb els privilegis i predicar amb l’exemple. Aquest és un altre dels objectius immediats de l’equip de Colau, almenys sobre el paper del pla de xoc. Entre aquests privilegis s’inclouen els cotxes oficials i les dietes “injustificades”, és a dir, les que es perceben per reunions que ja formen part del càrrec, així com uns salaris que quedaran reduïts –sense especificar–. El document esmenta també la revisió de subvencions “innecessàries” com el són, segons apunten, els quatre milions que venia concedint anualment el Consistori al Circuit de Montmeló.

El pla preveu “auditar l’estat real de les institucions i els comptes municipals“, encara que Colau no ha volgut concretar encara quins seran les entitats municipals que es van a fiscalitzar. apareixen en el document els consorcis de la Fira de Barcelona o el de la Zona Franca, entitats públiques en les quals l’Ajuntament juga un pes determinant i en les quals caldrà revisar l’aportació econòmica i “reforçar el paper de les entitats socials”, segons BComú.

4. Fi de les externalitzacions

La formació de Colau aposta per “revertir” els processos de privatitzacions impulsats pel Govern municipal convergent, encara que reconeix que en molts casos no serà fàcil i caldrà “plantejar-se estratègies judicials diverses”, donat l’avançat d’algunes d’aquestes externalitzacions. Potser és en aquest punt on entra més al detall. BComú planteja una moratòria immediata a la concessió de llicències a hotels i apartaments turístics, esment especial al cas de Deutsche Bank.

Entre altres grans –i discutides– apostes de Trias, el pla de Colau preveu revisar la reforma de la marina de luxe del Port Vell –molt qüestionada per una suposada entrada de diners de paradisos fiscals– o la participació en projectes com Sagrera Kids o la pista d’esquí a Zona Franca, així com la marxa enrere en la externalitzacions de les guarderies. Cal remarcar que el pla de xoc sempre parla de “paralitzar o revisar” aquests projectes.