Sir Christopher Lee mor als 93 anys per problemes respiratoris

0
Sir Christopher Lee mor als 93 anys per problemes respiratoris

Sir Christopher Lee mor als 93 anys per problemes respiratoris

Va participar en El Hobbit, Star Wars i El senyor dels anells

L’actor, nomenat Cavaller de l’Imperi Britànic en 2009, va morir diumenge passat en un hospital de Londres en el qual havia ingressat amb problemes respiratoris, si ben la seva família ha mantingut silenci sobre la seva mort. Segons el periòdic, la vídua, l’ex model danesa Birgit Kroencke, amb qui es va casar en 1961, va esperar a fer pública la notícia per informar primer a la família i els afins.

La mort de l’actor britànic Christopher Lee als 93 anys deixa al món del cinema sense un dels seus vilans més famosos, el rostre dels quals ha quedat associat a personatges sinistres com el comte Drácula i el mag Saruman de ‘El Senyor dels anells’.

Lee va morir a l’hospital de Westminster, al barri londinenc de Chelsea, el diumenge a les 8.30 del matí, segons van confirmar fonts familiars properes. Sofria problemes respiratoris i de cor. Va morir de vell, en definitiva, després d’haver mort tantes vegades de les maneres més violentes possibles, a vegades amb una estaca clavada en el seu cor.

Lee, que va aparèixer en més de 250 pel·lícules, es va servir del seu físic singular -mesurava prop de dos metres- i la seva mirada penetrant per exercir papers d’antagonista en franquícies com James Bond i ‘La guerra de les galàxies’.

La seva mort ha deslligat diverses reaccions dins i fora del món de l’espectacle, inclosa la del primer ministre britànic, David Cameron, que va lamentar la mort d’un “tità de l’era daurada del cinema i un distingit veterà de la Segona Guerra Mundial”. Lee es va enrolar com a voluntari en la Real Força Aèria britànica durant el conflicte i va començar la seva carrera artística en els últims anys de la dècada de 1940.

Sir Christopher Lee, una llegenda de la gran pantalla amb gairebé tres-cents títols en la seva filmografia. La seva carrera va estar plagada d’èxits, la majoria dins del cinema de terror. Durant dècades, de fet, el públic ho va relacionar gairebé exclusivament amb un sol paper, el de comte Drácula, que va freqüentar tant com el que més. L’únic que li podia discutir la supremacia com a príncep de les tenebres era Bela Lugosi, que va acabar els seus dies alguna cosa confós, per dir-ho suaument, amb una greu addicció a les drogues i dormint en un taüt.

Christopher Lee va construir la seva llegenda en pel·lícules de la productora Hammer, moltes d’elles dirigides pel gran Terence Fisher i amb Peter Cushing com a company de repartiment, en general en el paper de Van Helsing. La primera trobada entre tots dos, no obstant això, va ser bastant atípic, en el «Hamlet» de Laurence Olivier. La figura imponent de Lee (mesurava 1,96) era idònia per encarnar a tota classe d’enemics del somni. A més de Drácula, va ser Frankenstein, la Mòmia, el doctor Jekyll i Fu Manchú. També va encarnar diverses vegades amb encert a Sherlock Holmes i fins i tot va treballar en «La vida privada de Sherlock Holmes», de Billy Wilder, encara que en un altre paper.

Els seus èxits no es van esgotar amb el declivi de la mítica companyia Hammer. El va mantenir un olfacte gairebé infalible per a la taquilla fins al final dels seus dies. Els directors i productors seguien comptant amb ell, d’altra banda, de vegades per a petits papers carregats de caràcter. En els últims anys, va aparèixer en sagues tan conegudes com les de «Star Wars», «El senyor dels anells» i «El Hobbit». Abans havia fet també va fer de vilà en «L’home de la pistola d’or», amb Roger Moore com James Bond. El curiós del cas és que Lee era primer de Ian Fleming, autor de les novel·les originals de l’agent 007. També va treballar en títols tan coneguts com «Gremlins i «Sleepy Hollow», de Tim Burton.

Encara hi ha una pel·lícula seva sense estrenar, «Angels in Notting Hill», i una altra més, «The 11th», en la qual havia d’haver actuat al costat de Uma Thurman i Connie Nielsen. Com a bon vampir, pensava seguir en actiu pels segles.

Lee va ser un actor incansable i versàtil, malgrat que la seva fama va acceptar desenes de papers secundaris i va encarnar a tot tipus de personatges. “He aparegut en infinitat de pel·lícules que estaven per davant del seu temps. Algunes d’elles molt bones”, relatava Llegeix en una entrevista a la BBC en 2001.

Una generació d’espectadors recordarà a Lee per la seva interpretació de Saruman en la saga de ‘El senyor dels anells‘, que va trencar rècords de taquilla entre 2001 i 2003. En aquest paper, l’actor va tornar a posar el seu carisma al servei d’un personatge malvat i corrupte, que traeix als seus amics i s’uneix al costat fosc per acumular poder.

L’actor, amant de l’òpera i capaç de cantar en un registre de baix, va gravar diversos temes que van aparèixer en algunes de les seves pel·lícules i va arribar a llançar un àlbum inspirat en els musicals de Broadway. Amb prop de 90 anys, Lee va obrir una nova etapa com a músic de ‘heavy metall’, i va guanyar diversos premis amb el seu àlbum ‘Charlemagne: By the Sword and the Cross‘ (2010).

El creador de les novel·les de James Bond, Ian Fleming, –primer seu per part del seu padrastre-, li havia proposat anys abans per interpretar al Doctor No en la pel·lícula del mateix nom, encara que el paper l’hi va portar finalment el canadenc Joseph Wiseman. El britànic es va llevar aquesta espina en 1974, quan va donar vida al vilà Scaramanga, rival de l’agent 007 en ‘L’home de la pistola d’or’.