El Festival de Sitges explora la màgia darrere del fantàstic

0
Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya a Sitges
Festival de Cinema de Sitges 2015
Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya a Sitges
Festival de Cinema de Sitges 2015

Serial Sitges exhibeix dos capítols de la sèrie d’AMC ‘Fear The Walking Dead’ i prepara la première de ‘Fargo’ (T2) per a demà

Sitges 2015 es consagra al mestre del maquillatge d’efectes especials, Rick Baker, que ha rebut avui el Premi Màquina del Temps i ha impartit una classe magistral per a tots els assistents. La quarta jornada del Festival ha portat l’esperada estrena del darrer treball de Gaspar Noé, Love 3D, produccions destacades, com Maggie o Bone Tomahawk i les darreres novetats de l’univers de les sèries, que recull la secció Serial Sitges.

Sovint les històries i els especialistes que hi ha darrere de les pel·lícules guanyen notorietat gràcies al seu talent o a la fascinació que produeixen. La jornada d’avui del Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya l’ha protagonitzat precisament el llegendari artista del maquillatge d’efectes especials, Rick Baker. Baker, guanyador de set Oscar al Millor Maquillatge, ha estat guardonat amb el Premi Màquina del Temps, en reconeixement a la seva magistral trajectòria cinematogràfica. En roda de premsa, Rick Baker ha repassat alguns dels seus treballs més memorables, com American Werewolf, Star Wars, Hellboy o el videoclip Thriller. Baker ha comentat que “el treball del qual em sento més satisfet és el que vaig fer a Harry and the Hendersons”, però “jo sóc molt crític amb la meva feina i quan l’acabo sempre veig coses que penso que podria haver fet millor”, ha afegit. A més, el públic del Festival ha tingut el privilegi d’assistir a una classe magistral on el cèlebre especialista en maquillatge ha compartit i comentat nombroses fotografies de les seves obres.

Un altre nom propi darrere les càmeres és Dave Prowse, l’actor darrere de la màscara de Darth Vader a Star Wars, qui ha visitat avui el Festival per parlar de l’original documental que protagonitza, I am your father (Panorama Documenta), una coproducció catalana, dirigida per Toni Bestard i Marcos Cabotà, que relata l’aventura personal de Prowse en la trilogia original de la llegendària saga galàctica.  Justament per la seva especial aportació a un fenomen de la història del gènere  fantàstic com Star Wars, David Prowse ha rebut avui, agraït i emocionat, el Premi Maria Honorífica del Festival.

Els zombis han tornat a Sitges, gràcies a la secció Serial Sitges, que ha projectat avui a la sala Tramuntana els capítols 5 i 6, i un making of exclusiu, de la sèrie de l’AMC, Fear The Walking Dead, sèrie que relata l’inici de l’apocalipsi de morts vivents que es viu a The Walking Dead. A més, demà Serial Sitges acollirà l’estrena del primer episodi de la segona temporada de Fargo, que es preestrenarà al Festival abans que en antena, a Movistar+. La T2 de Fargo serà l’esperat retorn d’una de les sèries triomfadores a l’edició dels Emmy i dels Globus d’Or de l’any passat i que està inspirada en la pel·lícula dirigida pels germans Coen (productors, alhora, de la sèrie). A banda, els més serièfils no es voldran perdre la preestrena de la segona temporada de The Knick (dissabte 17, a la sala Tramuntana), que es podrà veure al Festival abans que en antena, gràcies també a Movistar+.

Gaspar Noé ha presentat a l’Auditori de l’Hotel Melià l’esperada i polèmica Love 3D, un experiment de romanticisme pornogràfic en 3D que ja va aixecar molta controvèrsia al Festival de Cannes. A banda, el nombrós equip d’El cadáver de Anna Fritz ha presentat avui també el seu film en roda de premsa, on el seu director, Héctor Hernández, ha manifestat que el fascinen les pel·lícules que transcorren en un únic espai, “una qüestió, però, que afegeix una gran dificultat”, ha precisat.  L’actriu Alba Ribas, que interpreta a la difunta Anna Fritz, ha destacat la dificultat del seu paper, el qual va perfeccionar “amb molts assajos i comptant amb l’assessorament d’un metge”.

El carismàtic director japonès Sion Sono, guardonat ahir amb el Premi Màquina del Temps, ha comparegut avui davant dels mitjans per comentar les tres pel·lícules que presenta en aquesta 48a. edició: Tag, Love & Peace i The Virgin Psychics. Sono ha explicat que el guió de Love & Peace el va escriure fa 25 anys i que és un projecte molt especial i estimat per ell. D’altra banda, Sono ha assegurat també que “el públic japonès i el d’aquí reaccionen molt diferent davant del meus films; al Japó no els agrada gaire  i per això valoro molt el públic d’aquí, que sí li agrada aquest cinema”.

La quarta jornada d’aquesta 48a. edició ha servit també per descobrir la nord-americana Maggie, de Henry Hobson, una cinta fosca i malenconiosa,  protagonitzada per un inusual Arnold Schwarzenegger i per Abigail Breslin enmig d’una apocalipsi zombie. Alhora, el director S. Craig Zahler, i el productor Gregory Zuk han presentat Bone Tomahawk, un western, amb Kurt Russell i Matthew Fox, que es converteix en una exquisida cinta de terror.

La 48a. edició del Festival prossegueix la seva marxa a un bon ritme. Segons les dades recollides (fins ahir, diumenge 11, a la nit), el Festival ha venut 51.882 entrades, un 12,43% més respecte l’any passat. A aquesta xifra cal sumar les 14.552 entrades corresponents dels abonaments.