Societat Civil prepara per la Diada un acte contra el monolingüisme català

0
Societat civil catalana
Representants de SCC presentant un acte | Foto: Europa Press

SCC descarta fer cap manifestació i prepara l’acte per “aprofundir en les bondats del bilingüisme” a la mateixa sala on el grup Koiné va presentar el seu manifest

Societat Civil Catalana (SCC) farà la Diada de l’11 de setembre amb un acte acadèmic sobre el bilingüisme i de rebuig a les veus que reclamen el català com a única llengua oficial a Catalunya. Segons ha explicat a Europa Press el president de SCC, Rafael Arenas, l’entitat vol aprofundir en les bondats del bilingüisme mesos després que el grup Koiné presentés un manifest a favor del monolingüisme català, amb el títol ‘Per un verdader procés de normalització lingüística en la Catalunya independent’.

De fet, l’acte de SCC tindrà lloc el 8 de setembre a les 19 hores en la mateixa sala en la qual el grup Koiné va presentar el seu al·legat: El paranimf de la Universitat de Barcelona (UB). El polèmic manifest del grup Koiné va ser interpretat per alguns sectors com a discriminatori amb el castellà i fins i tot va forçar que des del Parlament i el Govern es manifestessin per la igualtat idiomàtica.

L’acte de SCC tindrà un nodrit grup d’acadèmics que reflexionaran sobre els beneficis del bilingüisme des de multitud de perspectives, com la psicològica, la cultural i la social, per contrarestar la “tendència preocupant de voler relegar el castellà” a Catalunya, ha lamentat Arenas.

L’objectiu de SCC és oferir un debat constructiu i divulgar els aspectes positius que castellà i català convisquin “en igualtat de condicions” a Catalunya, i l’entitat espera tenir la participació dels partits catalans; segons ha detallat Arenas, en l’últim acte de l’entitat, centrat en el Brexit, i acudeixin representants del PSC, C’s i el PP.

 

Descarten una manifestació

SCC ha descartat per segon any consecutiu -l’entitat acumula tres anys de trajectòria- organitzar algun tipus de manifestació per contrarestar les mobilitzacions de les entitats independentistes: “No volem ser esclaus de dates mítiques per mobilitzar-nos al carrer”; en el primer any, va apostar per una manifestació a Tarragona. “Aquesta forma de fer no és el nostre objectiu prioritari, menys encara fer-ho exclusivament en dies assenyalats, sinó que cal treballar cada dia”, ha argumentat Arenas.

Així i tot, l’entitat sí que instal·larà carpes informatives els dies 10 i 11 de setembre per tot Catalunya en què facilitarà “informació històrica” de la Diada i la raó per la qual la celebren els catalans.