Més d’un miler de persones demanen una Europa més solidària amb els refugiats a Barcelona

0
refugiats
La capçalera de la manifestació a Barcelona. Foto: Europa Press

La protesta s’ha iniciat davant de la seu de la Comissió Europea i ha acabat davant de la Delegació del Govern a Catalunya per exigir als Estats vies segures per als refugiats

Més d’un miler de persones – 1.300 segons la Guàrdia Urbana i unes 2.000 segons l’organització – han participat aquest dissabte en la Marxa Europea de les Persones Refugiades que s’ha celebrat a Barcelona per demanar una Europa més “humana i solidària”.

La protesta s’ha iniciat davant de la seu de la Comissió Europea i ha acabat davant de la Delegació del Govern a Catalunya per exigir als Estats vies segures per als refugiats, davant de l’incompliment i l’obstaculització del dret internacional de protecció per a les persones.

La marxa, d’abast europeu, ha subratllat que els governs europeus tenen la “responsabilitat i capacitat” de respondre davant de la gran violació dels drets humans que ocorre en el viatge dels refugiats cap a Europa i dins del continent.

S’ha reclamat que s’eviti que les persones refugiades se sentin obligades a recórrer a xarxes de tràfic de persones per accedir a Europa; mantenir obertes les fronteres internes de l’espai Schengen; que no es qüestioni el dret dels refugiats a mantenir les seves possessions, i que s’ofereixi protecció “immediata” als menors refugiats.

A la concentració han assistit l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; l’eurodiputat d’ICV, Ernest Urtasun; el coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera; el secretari nacional de ciutadania i immigració d’ERC, Oriol Amorós; la diputada de la CUP, Gabriela Serra, i el regidor de la CUP a l’Ajuntament de Barcelona, Josep Garganté, entre d’altres.

 

“Barcelona està preparada per acollir més refugiats”

Colau ha assegurat que cal que es deixi arribar la gent a Europa i que hi hagi una via segura perquè la gent “no s’hagi de llançar amb els seus fills al mar“, i ha insistit que Barcelona està preparada per acollir més refugiats.

D’altra banda, Amorós ha asseverat que el refugi és un dret, i no tan sols una qüestió de solidaritat: “És urgent que tots els països democràtics que van signar el conveni de Ginebra s’impliquin més i assumeixin responsabilitats“, ha dit. Ha destacat que a Catalunya també hi ha refugiats, i ha expressat que no es pot trigar més a organitzar vies segures per evitar l'”espoli” i les morts que es repeteixen diàriament per aquests moviments migratoris.

La marxa ha estat convocada per la plataforma Stop Mare Mortum i entitats com Safe Passage, Benvinguts Refugiats, el Comitè de Solidaritat amb el Poble Sirià i Barcelona Refugi, entre d’altres, que han explicat que han comptat amb el suport de formacions polítiques com ERC, la CUP, BComú i PSC.