Soria renuncia a tots els càrrecs polítics

0
Jose Manuel Soria papers panama
José Manuel Soria, en una roda de premsa com a ministre | Foto: Europa Press

El ministre d’Indústria en funcions, José Manuel Soria, ha presentat la seva dimissió aquest matí

El fins ara ministre d’Indústria en funcions, José Manuel Soria, ha presentat la seva dimissió aquest matí. La seva sortida de l’Executiu espanyol ha estat provocada per la publicació dels papers de Panamà, en què en un principi apareixia només la seva signatura en un dels documents, tot i que després es van anar descobrint més implicacions de Soria a l’empresa UK Lines Limited.

En un comunicat que ha presentat a Mariano Rajoy, Soria anunciava la seva renúncia com a ministre, diputat i president del Partit Popular a les Illes Canàries per abandonar així “tot tipus d’activitat política”. En el mateix document, el ja exministre ha admès “errors” en les explicacions sobre l’aparició del seu nom als papers de Panamà i ha acabat dient que “la política és una activitat que ha de ser en tot moment exemplar, també en la pedagogia i en les explicacions. Quan no és així, s’han d’assumir les responsabilitats corresponents”.

El Partit Popular havia guardat silenci sobre les repetides declaracions i contradiccions de José Manuel Soria, tot i que el passat dimecres ja van començar sortir dubtes fins al punt que la cúpula del partit el va deixar caure al veure que Soria no “havia explicat tota la veritat”.

El fins ara ministre d’Indústria en funcions havia estat adiministrador de l’empresa des de setembre de 1992 fins a presentar la seva candidatura per ser alcalde de Las Palmas de Gran Canaria. Soria ha estat oferint diverses versions, totes contradictòries entre elles i que acabaven per ser tombades al sortir a la llum nous documents.

Versions contradictòries

Va començar dient que no tenia “ni havia tingut” cap empresa registrada al Panamà, tot i que la investigació de El Confidencial i La Sexta mostraven documents amb la seva firma i la del seu germà, fet que l’exministre Soria va atribuir a un “error”.

Poc després, El Mundo i eldiario.es sumaven més informació i documents, en els quals no només hi apareixia la firma, sinó que demostraven que l’empresa familiar dels Soria, Oceanic Lines, estava participada en un 80% per una societat instrumental de Jersey. Aquesta societat estava en actiu mentre ell era alcalde de Las Palmas, igual que UK Lines Limited.

Tot i que José Manuel Soria va negar en tot moment tenir cap relació amb aquesta empresa, el cert és que aquesta havia estat fundada pel seu pare juntament amb un altre soci i ell hi apareixia com a secretari del consell d’administració fins l’any 1995, quan va ser dissolta i Soria ja era alcalde a la localitat canària.

S’estalvia comparèixer davant el Congrés

El ministre havia anunciat una compareixença per voluntat pròpia davant el Congrés per dilluns a causa de la pressió mediàtica i ciutadana per demanar explicacions i abans que es coneguessin els detalls de l’empresa de Jersey. A l’anunciar la seva renúncia, José Manuel Soria podrà anul·lar la seva compareixença davant la comissió parlamentària.

El fins ara ministre d’Indústria en funcions tampoc participarà al Consell de Ministres d’avui, igual que tampoc ho va fer ahir a la reunió d’aquella tarda. Així s’evita donar explicacions davant la premsa i deixa la responsabilitat a la vicepresidenta del Govern en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría.