S&P rebaixa la qualificació de Catalunya a BB

0
Standard & Poor's
EP: Standard & Poor's
Standard & Poor's
EP: Standard & Poor’s

Per les “tensions polítiques” amb l’Estat

Standard & Poor’s (S&P) ha rebaixat la qualificació del deute i el crèdit a llarg termini de Catalunya de ‘BB’ a ‘BB-‘, i es manté en grau de ‘bo escombraries’ amb perspectiva negativa, cosa que ha argumentat per la “tensió política” amb el Govern espanyol.

D’altra banda, l’agència d’avaluació ha mantingut la qualificació del crèdit a curt termini a ‘B’, ha informat aquest divendres en un comunicat.

S&P ha argumentat que la modificació a la baixa reflecteix les seves previsions d’un increment de la tensió política entre Catalunya i el Govern espanyol després de les eleccions del 27 de setembre, i mostra el risc “que la bona coordinació dels dos governs per fer-se càrrec del deute de la comunitat es vegi compromès”.

L’agència ha considerat “probable” que la CUP doni suport a Junts pel sí per formar Govern, però ha augurat que, tot i que la majoria d’escons al Parlament siguin independentistes, Catalunya continuarà sent part d’Espanya a l’horitzó del 2017.

SUSPENSIÓ DE L’AUTONOMIA

No preveiem una secessió de Catalunya”, ha manifestat S&P, i ha argumentat que el Govern espanyol ha expressat la intenció d’usar totes les eines legals per evitar una declaració unilateral d’independència, i ha afegit que l’Executiu central podria acabar suspenent l’autonomia de Catalunya basant-se en la Constitució.

L’agència considera que la falta de majoria de vots a favor de la independència debilita els arguments dels partits independentistes, i no espera una declaració unilateral, que afegeix que tindria un “impacte greu” en l’economia catalana.

Ha afegit que el Govern espanyol continuarà donant suport financer a Catalunya i que, “tot i la possibilitat que augmentin les tensions polítiques, el Govern continuarà acceptant-ho”.

Tot i això, afegeix que la rebaixa de la qualificació respon al fet que hi ha “un risc més gran d’una ruptura de la comunicació i de la coordinació entre els dos governs”.

També ha afirmat que la seva visió de l’execució del pressupost de la Generalitat és “molt feble”, així com la seva gestió financera, i ha fet referència també al fet que Catalunya té un deute molt elevat i molt poca capacitat de generar liquiditat, per la qual cosa depèn del Govern espanyol.

D’altra banda, l’agència ha destacat que l’economia catalana és “forta”, i ha remarcat el compromís del Govern espanyol per donar resposta a les necessitats financeres de les regions.

PERSPECTIVA NEGATIVA

S&P ha assenyalat que la perspectiva negativa respon al fet que preveu que la tensió entre els dos governs s’incrementi en els pròxims mesos i interfereixi en els acords perquè el Govern espanyol continuï finançant Catalunya perquè pugui pagar els seus deutes.

Ha afirmat que una revisió de la perspectiva de negativa a estable requeriria constatar que en els pròxims 12 mesos no s’ha incrementat la tensió política i que l’execució pressupostària i econòmica de Catalunya continua en línia amb l’escenari base de l’agència entre el 2016 i 2017.