S&P rebaixa la qualificació de Catalunya a ‘B+’

0
diners - diari catala
Foto: Europa Press

Pot rebaixar un o més esglaons si pugen les tensions polítiques amb el Govern espanyol

Standard & Poor’s (S&P) ha rebaixat la qualificació del deute de Catalunya a llarg termini de ‘BB-‘ a ‘B+’ –els dos considerats ‘bo escombraries’— i perspectiva negativa per una debilitat financera superior a la que havien estimat anteriorment, ha informat aquest divendres l’agència d’avaluació.

En un comunicat, ha augurat que durant els pròxims 12 mesos “les tensions polítiques” entre el Govern espanyol i la Generalitat poden augmentar i afectar negativament les relacions financeres intergovernamentals.

S&P ha tingut en compte la pràctica de refinançaments de deute la Generalitat a curt termini –en espera d’autorització del Govern espanyol per endeutar-se a llarg termini–, amb una qualificació del crèdit a curt termini que ha mantingut a ‘B’.

Ha advertit que rebaixarà l’avaluació de l’autonomia “en un o més esglaons” si considera que les tensions polítiques interfereixen amb el funcionament fluid del suport financer del Govern espanyol a Catalunya.

En canvi, si no observa un increment de tensions entre les dues administracions en els pròxims 12 mesos, millorarà la perspectiva a estable, per a la qual cosa també tindria en compte una millora de la situació econòmica i pressupostària.

ARGUMENTACIÓ

L’agència considera que Catalunya té capacitat de pagar el deute, però veu riscos més elevats que els que havia calculat prèviament, i concreta que la qualificació actual es basa que el Govern espanyol continuarà proporcionant suport financer a Catalunya per cobrir els seus venciments a llarg termini tot i les tensions polítiques.

També constata que Catalunya té una feble execució pressupostària, un pes molt alt de deute i una liquiditat inferior a l’adequada per la seva “reduïda capacitat interna de generar caixa, fet que es mitiga amb el fort suport financer del Govern espanyol”.

Explica que Catalunya té poca flexibilitat pressupostària pel seu reduït marge d’acció per retallar despesa, mentre que a l’apartat positiu destaca la fortalesa de l’economia catalana.