Un grup format per joves alcaldes i regidors convergents, coneguts com ‘els suïssos’, estan portant a terme una remodelació profunda del partit

 

CDC farà entre divendres i diumenge el seu últim congrés, concretament el XVIII. Així, posarà fi a 42 anys d’història amb l’objectiu d’iniciar un nou partit que pretén tornar a ser majoritari a Catalunya i que defensi un Estat propi.

La militància ja va votar a favor de la formació del nou partit. Així ho van decidir en el “superdissabte” amb la intenció de reinventar-se com un nou partit, però conservant “els millors valors”. D’aquesta forma, la nova formació s’allunyarà dels casos de corrupció com els de l’expresident Jordi Pujol, de la crisi econòmica, de la ruptura amb Unió i de les desconfiances en relació a la seva postura independentista.

Amb el Congrés es posarà fi al ‘pujolisme’ i es fundarà un nou partit on els associats – el que es coneix com a militants – escolliran el nou nom. L’expresident del Govern i líder de CDC, Artur Mas, ja ha anunciat que es presentarà per encapçalar la nova formació en un tàndem amb la portaveu del Govern, Neus Munté.

Malgrat la figura de Mas i el seu pes previsible pes en el nou partit, en la remodelació hi ha unes persones que tenen un paper clau. Són els coneguts com ‘els suïssos’; joves alcaldes i regidors que a finals del 2014 van compartir un viatge a Suïssa per estudiar la democràcia directa i el sistema de funcionament a l’àmbit d’administracions i referèndums que s’imparteix en el país. En el viatge hi havia ajuntaments de totes les ideologies, però entre ells va sorgir el grup dels convergents. El grup conegut com els suïssos van formar un “grup d’opinió”. Entre els membres destaca l’alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, o l’exalcalde de Pallejà, Ismael Álvarez. En el viatge, a més, van veure les semblances i diferències entre Suïssa i Catalunya pel que fa al funcionament de l’Ajuntament i el Govern. Què defensen “els suïssos” en la nova Convergència?

 

Un partit de centreesquerra

Un dels actuals regidors de Pallejà, i expresident de la població en el mandat anterior, Ismael Álvarez, es mou en una línia semblant a la que menciona Mas: “Fem un projecte nou, però que no comença de zero totalment, sinó que volem potenciar la part més positiva de l’anterior etapa de Convergència”. Per Álvarez, s’han de quedar amb el que és bo del partit “que hi ha molt” i deixar de banda les coses dolentes. Així podran fer un partit que “arribi més gent”.

El punts fonamentals que defensen “els suïssos” són la independència i la transparència

Per això, però, és important moure’s cap al centreesquerra i deixar de banda la dreta. “No volem fer una funció de maquillatge superficial, sinó que apostem per una renovació total en la qual ens obrim cap al centreesquerra”, defensa Álvarez. L’actual regidor de Pallejà menciona que la seva aposta és l’assistència social, la ciutadania i les ajudes a l’empresari, a l’autònom i als botiguers. “D’aquesta forma establim una posició de centreesquerra que s’allunya de l’etiqueta de dretes del partit. Amb les polítiques socials canviem la imatge del partit, ja que la societat va canviant, la situació també i la política. A nosaltres no ens queda cap opció per a fer-ho també”, senyala Álvarez per defensar la política de renovació total del partit.

 

Una renovació profunda

La independència és el valor fonamental del nou partit. “No podem renunciar a tot el procés, així que volem treballar per aconseguir la independència”, ha comentat el regidor. “Si volem tenir un estat propi i independent, hem de treballar en un projecte nou de partit per aconseguir-ho”, ha defensat.

Álvarez ha comparat la situació actual amb l’etapa passada de Convergència i Unió. “El projecte de Convergència i Unió va ser una eina molt necessària durant quaranta anys d’autonomia i ha funcionat molt bé, encara que ha tingut els seus defectes”. Per a ell, ara, es vol una altra cosa, ja que s’ha passat de “l’etapa autonòmica” a “l’etapa de la independència”. Per Álvarez, “aquella eina ja no és útil”, sinó que “ara és primordial renovar el partit i potenciar la nova corrent deixant de banda el passat fosc de l’antiga Convergència”.

‘els suïssos’ defensen un partit situat en el centreesquerra

D’altra banda, segons Ismael Álvarez, la funció del grup és opinar sobre la situació de Convergència i tractar les diferents evolucions del partit. “El nostre objectiu és fer un partit obert que es presenti al congrés del juliol. Volem seguir amb la mateixa línia de consulta”, menciona l’exalcalde.

A més, volen renovar els òrgans de direcció i fer una remodelació generacional. “Hi ha gent molt preparada i molt vàlida que demanen pas. Això és el que nosaltres reclamem i la consulta de la militància ja es va mostrar en aquesta línia”, comenta Álvarez. Sentencia: “Volem recuperar i quedar-nos amb els valors que van marcar la línia de treball de Convergència i integrar de nous per aconseguir que més gent simpatitzi amb nosaltres”.

Un dels seus punts fonamentals és defensar tots els nivells de transparència i lluitar en contra de la corrupció no només política, sinó també social. “Demanem transparència a la classe política i a la societat”, ha defensat Álvarez. La nova Convergència demana pas.