És tan difícil votar al Parlament?

0
resultat votacio parlament monument tortosa
Resultat de la votació al Parlament | Foto: Europa Press

En la votació d’aquest dijous al Parlament, Ciutadans es va equivocar dos cops en la votació de mocions, però no és el primer cop que passa

La proposta de suspendre els concerts econòmics de la Generalitat amb escoles que segreguen per sexe es va aprovar ahir al Parlament. Però va ser per error. Un error de votació que va cometre Ciutadans. Bé, de fet foren dos errors, ja que s’havien presentat dues mocions – una del PSC i l’altra de Catalunya Sí Que Es Pot (CSQEP) -.

L’equivocació del portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, no és l’única. Fa un mes, la portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira també es va equivocar i es va acabar per aprovar un punt d’una moció que en principi no hauria d’haver tirat endavant en la qual s’apujava el finançament de les escoles bressol.

Però, per què s’equivoca tot el grup?

Al Parlament de Catalunya, hi ha dues parts en les votacions. La primera, abans de votar de manera electrònica, és la clau i la que decidirà el sentit dels vots dels diputats i diputades. Abans de procedir a la votació, cada representant dels grups parlamentaris aixeca la mà per fer saber a les persones del seu grup què han de votar.

Cada grup parlamentari vota en bloc, és a dir, tots els mateix – a excepció darrerament de JxSí, on es divideixen en temes polèmics. Així, tothom votarà el que digui cada portaveu. Per fer entendre que han de votar sí, aixequen només un dit; quan volen votar no, n’aixequen dos, mentre que l’abstenció es representa aixecant-ne tres.

Per tant, si els portaveus s’equivoquen a l’hora d’aixecar el dit, la votació dels representants d’aquell Grup Parlamentari -que es fa de manera individual a través d’un panell electrònic- serà errònia. Un dit pot canviar o deixar de canviar una llei al Parlament.